Gabriel Boric je kandidat ljevice za predsjednika Čilea. Ovaj 35-godišnjak hrvatskog porijekla namjerava napraviti veliku političku i ekonomsku promjenu u zemlji gdje se neoliberalni kapitalizam počeo primjenjivati.

Kandidat je koalicije “Podržimo dostojanstvo” i ima realne izglede da postane predsjednik države. Bio bi najmlađi predsjednik u historiji ove zemlje, prenosi agencija Reuters.

Ovaj pravnik obećava mnogo više socijalne pravde. Smatra da je neoliberalni kapitalizam podstakao ekonomski rast, ali i stvorio veliku nejednakost. Boric je prije deset godina predvodio studentske proteste na kojima se tražilo bolje i manje skupo školstvo.

Od njegove eventualne pobjede strahuju bogati Čileanci. Glavni protukandidat mu je 55-godišnji Jose Antonio Kast iz desničarske Republikanske stranke. Prema ispitivanju javnog mnijenja, Boric zaostaje za Kastom, ali zaostatak nije veliki. Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan sutra, 21. novembra. Osim toga, sutra će biti održani i parlamentarni izbori.

Boricev otac je porijeklom s hrvatskog otoka Ugljana, a majka Maria Font je katalonskog porijekla. Borici su u Čile došli prije 124 godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…