ZDRAVLJE

LJEKARI KINESKE MEDICINE SU SIGURNI DA KIČMA NE VOLI DA RADITE OVO: ONI SMATRAJU DA PET OSNOVNIH VJEŽBI OTKLANJA BOLUkoliko patite od bolova u kičmi, poslušajte savjet doktora kineske medicine koji tvrde da osobe koje pate od bolova u leđima i osteoporoze ne smiju da trpe bol.

Ali rješenje nije gutanje tableta protiv bolova, već vježbanje!

Cilj je da se riješite bola, kako tijelo ne bi trpilo. Bol se pravilno može ukloniti jedino vježbama!

Danas vam donosimo pet osnovih vježbi za kičmu koje uspješno smanjuju bol i olakšavaju pokrete:

1. Istezanje kičme

Podvijete stopala ispod zadnjice. Sjednete pravo i izvijete se napred. Ova vježba će istegnuti svaki pršljen posebno i osloboditi vas bola, kako u donjem dijelu kičme, tako i u gornjem. Redovnim vježbanjem, možete sasvim ukloniti bol u kičmi.

2. Vježbanje uz zid

Ova vježba ublažava glavobolju, napetost u ramenima i vratu. Preporučuje se onima koji pate od vrtoglavice.

Lezite na leđa, a noge stavite uz zid. Ruke držite na stomaku. Zatvorite oči, ravnomjerno dišite i pokušajte da odbacite sve nepotrebne misli. Pet minuta u ovom položaju ublažava napetost mišića leđa i vrata, a glavobolja nestaje bez traga.

3. Poza psa

Stanite četvoronoške, neka vam kičma bude paralelna sa podom. Prvo udahnite i glavu izvucite na gore, a stomak “spustite”. Zatim izdahnite dok glavu pomjerate na dole, a stomak uvlačite. Ponovite ovo 10 puta.

4. Istezanje i uvijanje

Ova vježba pomaže ako imate bolove u stomaku i probavne smetnje. Sjedite na pod, a noge ispravite. Lijevu nogu savijte preko desne, pa se istegnite u lijevo. Oslanjajući se na ruku. To uradite i na desnu stranu. Ostanite u pozi oko 30 sekundi.

5. Leptir poza

Smanjuje bol u kukovima, ublažava napetost u nogama i koljenima.

Sjednite na pod, ispravite leđa. Spojite noge u stopalima pa ih privucite sebi. Izdržite u ovom položaju oko 2 minute.

Upamtite da smo blagosloveni tijelom koje se lako oporavlja i koje zahvalno reaguje na svaku vježbu. Stoga, prije nego popijete lijek protiv bolova, probajte sa nekom od ovih vježbi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top