ZDRAVLJE

LJEKAR NA TIKTOKU OBJASNIO KO BI TREBAO IZBJEGAVATI SPAVANJE NA DESNOM BOKUMožda ste čuli da spavanje na trbuhu nije uvijek najbolji položaj jer, osim što može uzrokovati napadaje refluksa kiseline, opterećuje kičmu i muskulaturu jer su glava i vrat satima okrenuti na jednu stranu, što, prema istraživanju klinike Mayo, može dovesti do čitavog niza problema.

Medicinske zablude

A bitna je i strana na kojoj spavamo, kaže dr. Karan Raj, ljekar koji svojim TikTok videima često nastoji ukloniti razne medicinske zablude. Svoj je noviji video tako objavio kao odgovor na tvrdnju jedne influenserice koja kaže da limunov sok pomaže kod refluksa kiseline (nemojte to isprobavati). Da dočara kako je njena tvrdnja pogrešna, dr. Raj u videu koristi balon s vodom koji je stavio na dno boce okrenute prema dolje. U njegovoj demonstraciji balon predstavlja želudac; vodom je dočarao želučanu kiselinu, a boca mu je poslužila kao jednjak.

Mjesto gdje se balon i boca spajaju, kaže on, zove se ezofagealni sfinkter, a riječ je o svojevrsnom ventilu koji djeluje između jednjaka i želuca kako bi spriječio vraćanje sadržaja želuca unatrag.

Ako imate opušteni ezofagealni sfinkter ili ventil koji curi, sadržaj želuca će se, kaže, vraćati, rekao je ljekar. Osim toga, objašnjava, želudac se prirodno zavija prema lijevoj strani trbuha pa ako i spavate na lijevom boku, želudac i njegov sadržaj leže nešto niže od jednjaka.

Po istom tom principu, dodaje ljekar, ako spavate na desnom boku, želudac i njegov sadržaj pozicionirani su malo više od najnižeg dijela sfinktera.

Dva jastuka

Video pogledajte i OVDJE.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top