U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, koja se dogodila sinoć oko 19.30 sati, poginuo je Raif Čamdžić, a povrijeđen je Haso Kadirić, potvrdio je za RTV TK Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor koji je prisustvovao obavljanju uviđaja. Do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanje podgrade, a na radilištu u jami su bila četvorica rudara.

Četrdesetogodišnji rudar Raif Čamdžić poginuo je u sinoćnjoj nesreći koja se dogodila u Rudniku mrkog uglja Đurđevik, dok je tridesetogodišnji rudar Hasan Kadirić povrijeđen i smješten u jedinici Intenzivne njege na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla. Odvojen je od respiratora. Svjestan je i u stabilnom je stanju, izjavila je za RTV TK Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica UKC-a Tuzla. U trenutku nesreće, na radilištu u jami su bila četvorica rudara.

Došlo je do nesreće na jednom radilištu u jami Đurđevik, RMU “Đurđevik” a usljed naglog oslobađanja pritiska u krvonom dijelu rudarske prostorije došlo do djelovanja na pogradu i njene deformacije te obrušavanja i curenja uglja iz krovinskih naslaga u količini od 10 do 12 metara kubnih te je taj ugalj zatrpao dvojicu rudara koji su se nalazili u tom dijelu prostorije – naglašava Nuraga Duranović, rudarski inspektor.

Nesreća koja se desila u pripremnoj jamskoj prostoriji rudnika Đurđevik, prema riječima direktora Halida Bajrića, veliki je gubitak za cijeli rudnik. Napominje i da rudari u podzemnoj ekspoataciji rade u dosta teškim uslovima.

Kod nas se radi sa komornim otkopnim metodama, do sada su nam pokazivale solide rezultate i kada je u pitanju modernizacija više trebal posvetiti pažnju površinskoj ekspolataciji. I do sada smo pokazivali solidne rezultate kada je u pitanju i bezbijednost radnika i sigurnost i sve što čini jedan sklop koji je pozitivan za rudnik – naglašava Bajrić.

Poginuli rudar dvije i po godine radio je u Rudniku Đurđevik. Njegovu porodicu danas su posjetili članovi Sindikata. Predsjednik Sindikata, Suad Šehić kaže da su iza poginulog rudara ostala majka, supruga i maloljetno dijete.

Vidjeti tužnu porodicu, zaista je potresno. Imali smo mnogo poziva. To su bili momci za primjer. Davali su svoj maksimum kada je u pitanju proizvodnja – dodaje Šehić.
Posljednja rudarska nesreća sa smrtnim ishodom u RMU “Đurđevik” dogodila se 2005. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…