ZDRAVLJE

Lijek ne postoji: Zavladala epidemija koksaki virusa kod djeceVeliki broj djece u posljednja dva mjeseca roditelji vode pedijatrima, jer su oboljela od koksaki virusa, odnosno forme koja se zove “bolest šaka, usta i stopala”.

Doktorica Aleksandra Vladičić, specijalista pedijatrije, kaže da ova bolest, u narodu poznata i kao “bolest prljavih ruku”, obično počinje povišenom tjelesnom temperaturom, od 39 stepeni, koja traje 48 sati i u drugom danu dolazi do pojave osipa, koji se pojavljuje na karakterističnim mjestima.

– Osip se pojavljuje oko usta, na šakama i stopalima i često u pelenskoj regiji. Njegova distribucija ne mora da bude toliko karakteristična, pa to zna da zbuni i ljekare, može se javiti na koljenima ili potkoljenicama, a ne i na ostalim mjestima, ističe dr. Vladičić.

Koksaki se širi kapljičnim putem i preko zaraženih predmeta i igračaka, dude su jedan od najvećih prenosnika, a ako se pojavi u vrtiću, teško je da se bilo koje dijete može zaštititi. Konjunktivitis i upala grla su još jedni od simptoma, a konkretan lijek ne postoji. Naime, koksaki se liječi simptomatski, snižava se temperatura i umiruje se koža na kojoj su izražene promjene, te se koriste sprejevi kako bi se pomoću njih smirio bol u grlu.

– To je virus koji je karakterističan za djecu uzrasta do pet godina koja borave u kolektivima. Mada, imali smo i veliki broj roditelja koji je obolio, što govori o njegovom intenzitetu, napomenula je dr. Vladičić.

A na pitanje možemo li govoriti o epidemiji, dr. Vladičić odgovara da bi, kako bi se proglasila epidemija, pedijatri trebali da prijave svaki slučaj, pa da infektolozi obave svoj dio posla.

– U praksi mi imamo jako veliki broj djece i to traje već dva mjeseca, tako da se sigurno može reći da je to neka manja epidemija, kaže dr. Vladičić.

Doktorima se javio i veliki broj odraslih zaraženih koksakijem, koji su imali istu kliničku sliku kao i djeca, što je iznenadilo ljekare. Oni koji su se zarazili, imali su jače i izraženije simptome nego djeca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top