Miro Lazović prvi je put govorio o jednoj sceni sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom republike Bosne i Hercegovine, iz jula 1995. godine koja ga je, kako je na kraju kazao, učvstila u daljnjoj borbi za Bosnu i Hercegovinu. 

Lazović je tada bio predsjednik Skupštine RBiH, a o činu Alije Izetbegovića progovorio je u emisiji “Ništa lično” Televizije5 BiH.

– Do sad to nikad nisam javno rekao. Taj čin me uvjerio u njegovu (Izetbegovićevu) moralnost, ispravnost, brigu za sve Bosance i Hercegovce. Kada je padala Srebrenica 1995. i Žepa, sjedio sam u Predsjedništvu RBiH i dobijem dramatično pismo od Udruženja Žepljaka i Srebreničana, da ako se desi to što se desilo sa Srebrenicom i Žepom, da nijedna srpska i hrvatska glava u Sarajevu neće opstati. To je bilo vrijeme dramatično, burno, 1995. godina, juli mjesec. I sa tim pismom odem pozovem Mirka Pejanovića kao člana Predsjedništva. Pitam ga “Jesi ti dobio ovo pismo”, kaže “Nisam, koje pismo”. I ja mu dam, on pročita, kaže “Šta ćemo sad”. Rekoh nazvat ću Izetbegovića i upoznati ga sa ovim pismom.

I ja sam otišao do Izetbegovića, on me primio, rekao “Mirko o čemu se radi” i ja mu dao to pismo. On je to pročitao i kako čita vidim da mijenja boju lica, guta pljuvačku i samo je okrenuo telefon i rekao Mirsada nazovi mi ovog čovjeka koji je u potpisu. I taj čovjek se za 15 minuta pojavio u Predsjedništvu i on preda mnom govori “slušaj me dobro šta ću ti reći, šta god se desilo s našim narodom, nijedna dlaka s glave nijednom Srbinu, nijednom Hrvatu ne smije u Sarajevu pasti”.

I onda, što nije bilo za njega karakteristično, zagalamio je na njega, “Jesi li me dobro čuo”, “Jesam predsjedniče”, i još jednom “Jesi li me dobro čuo”, “Jesam predsjedniče”. “Slobodan si, dobro upamti šta sam ti rekao”. I on je otišao, taj čovjek. Ništa se, jel’, nije desio, ali za mene je bio to jedan čin u kome me Izetbegović uvjerio u moralnost i ispravnost svojih stavova kad su u pitanju druge nacije, kad su u pitanju građani Sarajeva i to me dovelo u poziciju da nikada ne mogu biti kritičan prema takvom čovjeku čak i ako je nekada neke greške i greškice možda napravio na svom putu, ali ovo je bilo i ljudski i moralno i čestito i nešto što me učvrstilo u daljnjoj borbi za BiH – ispričao je Lazović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…