Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) uspješno su rasvijetlili 10 kaznenih djela internet prevare u kojima je lažni bankar od građana tražio podatke s bankovnih kartica te novac prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području čitave BiH.

Kako se navodi u izvještaju MUP-a SBK-a, u proteklom periodu na području tog kantona prijavljeno je više navedenih kaznenih djela, kojima je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice – CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac, navode iz MUP-a.

U saradnji s nadležnim Kantonalnim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M. rođen 1997. godine iz Sarajeva.

Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 kaznenih djela iz oblasti internet prevara.

Navedene aktivnosti realizirane su u suradnji s Federalnom upravom policije i Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE U ZENICI: Mirnes sinu poslao poruku i nagovijestio samoubistvo

Bosanskohercegovačka javnost još je u šoku nakon tragedije koja se dogodila jučer…

EKSKLUZIVNO: Pogledajte snimak mjesta gdje je Zeničanin počinio samoubistvo u Talamima

Kako je naš portal već objavio u Talamima kod Zenice pronađeno je…

Saobraćajna nesreća u BiH: Pijani vozač udario u dva automobila

Večeras je u Bijeljini došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala tri…

Zbog ubistva Nesiba Halilovića uhapšene dvije osobe: “Došli u kombiju i napali ga nožem i palicom”

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je jučer u popodnevnim satima lišio slobode…