Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi set posuđa. Uz poziv da se stranica “lajkuje”, a objava podijeli s prijateljima, od učesnika/ca ove navodne igre traži se i niz drugih koraka, a jedan od njih je registracija automatske pretplate od 6 KM sedmično.

Nagradne igre koje se kreiraju i dijele na različitim društvenim mrežama nisu uvijek prevare. No, cilj nekih nagradnih igara, u kojima navodno možete osvojiti kuću, automobil ili telefon, nije dodjela nagrade, jer ona i ne postoji – cilj je pribavljanje različitih oblika koristi kreatorima/kama takvih igara. Međutim, ni nagradne igre čije navodne nagrade nisu skupocjene poput kuhinje, automobila ili kuće, nisu nužno bezazlene.

Pronašli smo primjer nagradne igre sa Facebooka, u kojoj se navodno može osvojiti set posuđa. Iza te navodne nagradne igre nalazi se prevara koja vas može dovesti u finansijske probleme.

Na Facebook stranici Najljepše kuhinje je 3.11.2021. godine tako objavljena fotografija na kojoj se nalazi set posuđa koji je, kako se tvrdi u opisu, moguće osvojiti kao nagradu koju ova stranica nudi za sve pratitelje/ke koji/e ispune naredne uslove:

Nagradna igra
Učestvuj i osvoji
1. Set šerpi
2. Set dzezvi
3. Set šolja sa tacnom
Pravila nagradne igre
1. Like fb stranicu Najljepse kuhinje
2. Postanite član grupe Najljepse kuhinje
3. Zapratite instagram @najlepsekuhinje
4. Tagujte prijatelja
5. Podjelite objavu javno na vaš fb profil
Nagradna igra traje 10 dana
Izvlačenje pomocu aplikacije random.org

Sretno

Do trenutka pisanja ove analize, objava sa Facebook stranice ostvarila je 1.800 komentara, podijeljena je 1.200 puta i ima 893 komentara.

Na Instagram profilu Najlepse kuhinje je takođe dostupna identična navodna nagradna igra, objavljena 3.11.2021. Jedina razlika je ta što se u Facebook objavi poziva na praćenje Instagram profila, dok je na Instagramu obrnuto. U odnosu na Facebook stranicu, broj reakcija na objavu je daleko manji – 958 u trenutku pisanja ove analize.

Potom je na Facebook profilu Najljepše kuhinje 4.11.2021. godine objavljena fotografija navodnog nagradnog seta sa opisom kojim se čestita pobjednicima/ama te ih se poziva da prate upute kako bi preuzeli/e nagradu.

Čestitamo vama koji ste dobili komentar od nas i izabrali za pobjednika🎖🎖Slijedite upute u nastavku da biste preuzeli poklon!!
1. Molimo registrirajte svoje ime ovdje kako biste potvrdili dobitnika:___
2. pošaljite nam privatnom porukom dokaz o registraciji
Molimo pričekajte nekoliko minuta da primite potvrdu putem e-pošte

Potom je Facebook profil, na objavi nagradne igre na Facebook stranici, ispod bilo kojeg komentara ostavljao istu poruku: “Čestitam na pobjedi, provjeri moju stranicu”.

Ovim komentarom su korisnici navođeni na profil gdje postoji objava u kojoj se čestita pobjednicima/ama te ih se poziva da se registruju na linku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…