Tomislav Govorčin, 54-godišnjak sa Iža, htio je zaustaviti svakodnevna niska nadlijetanja aviona Pilatus na kojima vježbaju vojni piloti iz baze Zemunik, pa je laser usmjerio prema kabini aviona i tako ih ometao. I to tri puta.

Naravno, piloti su ga prijavili pa mu je policija pokucala na vrata. Mnogi na ostrvu ga podržavaju, ali vojska i dalje ne namjerava promijeniti svoju rutu uvježbavanja.

Za “RTL Direkt” je ispričao svoju stranu priče.

“Taj laser košta 50 kuna, njegov domet je hiljadu metara uvrh glave, ako i toliko. A njihova priča je da lete na 5-6 hiljada metara, pa ko bi ih vidio? To je aviončić mali, da leti na toj visini, nit’ bi ga ko čuo ni vidio. Dođu nam na 500 do 1.000 metara iznad glave”, požalio se Govorčin.

Iz MORH-a za Direkt nisu precizirali na kojoj minimalnoj visini je dozvoljeno letjeti, ali rekli su da se “svi letovi aviona HRZ-a obavljaju u skladu s propisanim procedurama leta, odobrenim vazdušnim putevima i zonama Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe i uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera”. Ižanima ipak smeta buka višesatnih lupinga i ostalih manevara.

“Često primjećujen to. A prave dosta veliku buku”, požalio se i Ižanin Ljubo Orović.

“Ti i u svom miru, bereš masline, slušaš pticu kako piva i sad ti on odjednom ‘zzviju, zvijuuu’. Kanaderi su ovdje non-stop. Dobro, kanader ima opravdanje, oni su stvarno korisni. Ali ovdje u ovom kanalu, između jedrilica, oni bez problema rade svoje pokuse, a imaš prostora, brate mili, di nema nigdi nikoga”, smatra Miroslav Marelić.

Govorčin kaže da su najprije pokušali legalnim putem tražiti da se vježbe premjeste iznad nenaseljenog dijela ostrva, koji je dug oko 10-ak kilometara.

Podigli su krivičnu prijavu protiv MORH-a, peticiju poslali pučkoj pravobraniteljki, pisali bivšoj vrhovnoj zapovjednici i njenom sadašnjem nasljedniku, ali odgovor nisu dobili.

“Znate da su pali u Biljanima u zimu, da su skoro ubili ljude i tako. Mislim da nije samo stvar buke nego i osjećaj nesigurnosti jer ako vi stojite ispod njega, jer ako znate, koja je to logika da i dalje lete ljudima iznad glave?” pita se Govorčin.

“Ja sam spreman i na zatvor i na sve”

Njemu sada prijeti kazna od pola godine do pet godina zatvora. Jedan od razloga zbog kojih je ometao avione je njegova unuka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…