Španska La Liga postigla je sporazum o prodaji TV prava na domaće emitiranje Movistaru i DAZN-u za 4.95 milijardi eura tokom pet godina, objavilo je vodstvo lige.

To je rekordan ugovor za elitni razred španskog fudbala jer je posljednji ugovor, potpisan s Telefonicom 2018., bio trogodišnji na 2.9 milijardi eura.

Prava će biti podijeljena između TV operatera i over-the-top (OTT) usluge video streaminga. Svaki od njih imat će pravo na pet utakmica tjedno osim tri sedmice u sezoni kada će Movistar imati prava na sve utakmice.

Prava na prijenos utakmica u barovima i restoranima, te na sedmičnu utakmicu na TV-u bez pretplate nisu uključena u ugovor, a postupak nadmetanja za njih će se otvoriti u februaru ili martu 2022.

– La Liga je uspjela zadržati svoje audiovizualne prihode stabilnima u vrijeme kada je većina velikih evropskih liga dosegla gornju granicu ili doživjela smanjene vrijednosti u svojim posljednjim ciklusima u kojima su mnogi stručnjaci iz industrije predviđali značajna smanjenja – navodi se, prenosi Hina.

La Liga je prva od pet najboljih evropskih fudbalskih liga koja je postigla dogovor za domaća TV prava koja su veća od prethodne.

Njemačka Bundesliga, italijanska Serija A i francuska Liga 1 zabilježile su pad prihoda u svojim najnovijim TV ugovorima, dok je engleska Premijer liga promijenila svoj paket pod istim finansijskim uvjetima za još tri sezone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…