“Sankcije mogu ohrabriti ljude oko Dodika ili one koji imaju veze s Dodikom da se distanciraju od njega. Mogu jednostavno razbiti njegov najuži krug i da odvoje te ljude od njega”, poruka je prof. Charlesa Kupchana sa Univerziteta Georgetown o trenutnoj situaciji u BiH.

N1: Kada smo prošli put razgovarali, nismo govorili o mogućem raspadu ili secesiji Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o krizi ili o tome šta će biti kada dobijemo administraciju novog predsjednika. Ali, u svom nedavnom članku za savjetnika za vanjske poslove, napisali ste – Ipak, nedavni porast broja nacionalista ometa ovaj zamah naprijed. Dodik, osim separatističkih gestova, posebno je opasan secesionistički pokret Republike Srpske, mogao bi izazvati novo izbijanje krvoprolića koje će se proširiti i van Bosne. Zašto bi se ovaj potez Milorada Dodika mogao proširiti izvan Bosne i šta bi se moglo dogoditi s Bosnom?

Charles Kupchan: Pa, ostajem prilično uvjeren da nećemo vidjeti povratak krvoproliću. Pretpostavljam da vidimo novu rundu samopouzdanja, novu rundu prijetnji. Da će doći do pritiska iz EU i Sjedinjenih Država, koji će uspjeti sniziti temperaturu. S obzirom na to, vizija koju je Dodik iznio, odvajanje RS od kolektivnih institucija Bosne i Hercegovine. To je novo. To je prijetnja koja zapravo obećava guranje države ka raspadu. I to je, mislim, posebno zabrinjavajuće u kontekstu onoga što vidimo širom regiona, a što je sve veće pribjegavanje nacionalističkoj retorici tokom perioda političke nestabilnosti. Djelomično uzrokovano pandemijom, a dijelom, po mom mišljenju, uzrokovano ruskim miješanjem. Ali ako pogledate na ono što se priča u Beogradu, na rastuće tenzije između Kosova i Srbije, posebno oko sjevera Kosova, ako pogledate odluku Bugarske da blokira ulazak Sjeverne Makedonije u EU, jer tvrde da Sjeverna Makedonija ne priznaje dug bugarskoj kulturi i istoriji. Trendovi idu u zabrinjavajućem smjeru. I zato mislim da je veoma važno da međunarodna zajednica to primijeti i izvrši pritisak na gospodina Dodika i druge u regionu, prije nego bude prekasno.

N1: Citiraću i iz Vašeg članka. Rekli ste – Što se tiče sankcionisanja RS, izolacija Dodika i njegovog najužeg kruga možda neće biti dovoljna. Politički entitet koji je iza sebe ostavio Dayton je istekao. Da, okončao je bosanski rat, ali je zamrznuo i zajedničke podjele. Kada govorimo o sankcijama, da li mislite da će sankcije iz Washingtona ili sankcije pojedinih država unutar Evropske unije biti dovoljne da potisnu Dodika i njegove ideje ili će to biti samo dio da ga se gurne još naprijed, da ostvari šta je zamislio za Bosnu u budućnosti?

Charles Kupchan: Sankcije su opcija kada je u pitanju ponašanje kakvo vidimo. Neki bi mogli reći da Sjedinjene Države i drugi prečesto pribjegavaju sankcijama, bilo da se radi o iranskom nuklearnom programu ili naoružanju migranata od strane Bjelorusije i Lukashenka. Ovo često viđamo. I ne, sankcije ne rade uvijek. Zapravo, rekao bih češće nego ne, ne rade. Od 2014. postoje ozbiljne sankcije Rusiji zbog Krima i Donbasa. Da li se Rusija povlači iz Ukrajine? Ne, Rusija ne postavlja sve više trupa na granicu sa Ukrajinom, iako su vrlo ozbiljne, prijete joj daljnje sankcije. Pa imam li veliku nadu da će Dodik, ako se uvedu sankcije, reći, o, izvinite, nisam tako mislio, odustajem. Ne, nisam naivan, ali mislim da su bitni. One mogu stvoriti drugačiju strukturu poticaja. I što je najvažnije, mislim da mogu ohrabriti ljude oko Dodika ili koji su povezani sa Dodikom da se distanciraju. One mogu raditi kako bi pokušali da razbiju njegov unutrašnji krug, da pokušaju oguliti druge. Da li se također nadam da će međunarodna zajednica otići dalje od sankcija i uključiti se u širu raspravu o reformi Daytona, o stvaranju političkih struktura koje mogu potaknuti politiku preko linija podjele zajednica, a ne unutar zajednica? Da, mislim da je vrijeme za to. Ne znam da li ćemo to vidjeti. Barem iz, gledajući šta se priča u Briselu, u Washingtonu. U ovom trenutku ne vidim veliki poticaj za veliku reformu bosanskih institucija.

U videu pogledajte šta Kupchan kaže o pojedinim američkim izaslanicima za Balkan, britanskom izaslaniku, Rusiji, NATO-u, Ukrajini i Kini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…