Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić u petak je u Rovinju izjavio da je zakon oeuru u fazi izrade, čiji bi nacrt trebao biti objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u četvrtom mjesecu iduće godine.

Uz taj zakon bit će potrebno promijeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja eura, rekao je Marić na konferenciji.

Vlada je 1. 1. 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatskeu eurozonu očekuje se sredinom iduće godine.

-Od tog trenutka Hrvatska praktički ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još ubrzati jer je puno posla pred nama, rekao je Marić, podsjećajući da će trebati povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti predopskrbu banaka, pošte, Fine i poduzetnika novčanicama i kovanicama eura.

Po njegovim riječima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o euru, biti regulirana obaveza dvojnog iskazivanja cijena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

-Prvog 1. 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dvije sedmice trajat će dualni opticaj, građani će moći plaćati u kunama, a nakon toga samo u eurima.

Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će minimalno godinu dana, istakao je ministar Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…