ZDRAVLJE

KULOVAC O ISKUSTVU BORBE SA ZLOĆUDNOM BOLEŠĆU ZA HAYAT: ŽIVOT MI JE PROLETIO PRED OČIMA, ZBOG DJECE SAM BILA JAKAMjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke.

Ova teška i zloćudna bolest uglavnom se može potpuno izliječiti u slučaju pravovremenog otkrivanja, zbog čega se često provode kampanje kojima se podiže svijest o potrebi redovnih pregleda. O načinima vođenja računa o prevenciji i potrebnim aktivnostima, kao i o drugim važnim, potrebnim i korisnim savjetima u „Otvorenom studiju“ razgovarali smo sa Sadijom Kulovac iz Udruženja „Renesansa“.

Ispričala je svoje iskustvo.

Želi svakoj ženi dati do znanja da ode na pregled, te da bar jednom sedmično sama pregleda svoje grudi. Naglašava da sve što se na vrijeme uradi, lakše se podnese.

Istakla je da su žene u udruženju “Renesansa” kao sestre, te da jedan drugoj pružaju podršku. Kaže da se međusobno najbolje razumiju.

Prilikom borbe sa zloćudnom bolešću potrebno je razmišljati pozitivno i ne odustajati. Kulovac nije odustajala i dobila je tu bitku. Ispričala je kako se ponašala u tim trenucima, kao i koliko je bitno biti okružen pozitivnim stvarima.

Lekcija koju je naučila dok se borila sa ovom teškom bolešću jeste da čovjek treba sebe staviti na prvo mjesto. Govori da je potrebno posvetiti se sebi i svom zdravlju, jer život je jedan.

(A.Herak)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top