Stara i dobro poznata vijest je da su vlasti u našoj zemlji kasnile sa nabavkom vakcina. I ono što je zanimljivo da je regionalno istraživanje kompanije “Valicon” iz aprila mjeseca pokazalo je da gotovo dvije trećine stanovnika BiH želi da se vakciniše.

Šta se desilo pa mladi koji nisu vakcinisani pune bolnice u BiH?

No, vratimo se na početak i prisjetimo da su zbog nenabavke vakcina, u aprilu u Sarajevu održani protesti, jer vlasti do tada nisu nabavile vakcine protiv COVID-a 19, čime su, kako su naveli građani, ugrozili javno zdravlje.

Donacije iz drugih zemalja

Između ostalog, određena grupa ljekara je zbog nenabavke vakcina podnijela je i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, ocjenjujući kako je tadašnje kašnjenje nabavke ugrozilo zdravlje građana. Do danas nije još uvijek nije poznato šta se dešava sa tom istragom.

U međuvremenu, vakcine u našu zemlju su u većem obimu počele pristizati u junu. Na početku su to pretežno bile donacije drugih zemalja, direktne nabvke nije bilo.

Osvrnimo se i na podatke o broju vakcinisanih u našoj zemlji. Naime, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH prvu dozu vakcine protiv korona virusa do 4. novembra primila su 833.233 stanovnika BiH, odnosno 24,35 posto.

Drugom dozom vakcinisana je 720.641 osoba, odnosno 21,06 posto.

Međutim, jučer pristižu podaci kako je najviše nevakcinisanih građana pristiže u bolnicu i to sa teškom kliničkom slikom.

Naime, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske posljednjih 15 dana bilježi povećan priliv pacijenata oboljelih od Covida 19.

Naveli su kako su pacijenti oboljeli u četvrtom talasu virusa korona uglavnom imaju tešku klinički sliku koja zahtijeva podršku respiratora, te da su u pitanju mlađe osobe, u pravilu nevakcinisane. Svakako da među hospitaliziranih ima i vakcinisanih osoba, ali u znatno manjem broju.

Podsjećamo, iz UKC-a Republike Srpske juče su saopštili da najmlađi pacijent u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane ima samo 21 godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…