ZDRAVLJE

Kućne biljke su prirodni terapeuti: Evo koje ljekovite krasotice ulaze u ovu skupinuOsim što uljepšavaju prostor i pročišćavaju zrak, već stoljećima je poznat terapijski učinak biljaka na čovjeka. Ako patite od nesanice ili ste često pod stresom, kućne biljke vam mogu biti idealan saveznik da se vratite u duševni balans. Neke od njih proizvode veće količine kisika, a neke otpuštaju mirise koji na čovjekov nervni sustav djeluju opuštajuće.

Evo koje ljekovite krasotice ulaze u ovu skupinu.

Svekrvin jezik

Za razliku od većine biljaka koje tijekom dana oslobađaju kisik, biljka svekrvin jezik oslobađa kisik noću, kada se spusti temperature zraka. Ova prilagodba pomaže biljci preživjeti u suhim uvjetima gdje prirodno raste, a to je Afrika.

Svekrvin jezik biljka je poznata po sposobnosti pročišćavanja zraka, a ništa ne doprinosi dobrom noćnom snu bolje nego kisik koji udišete. Super je što ovu biljku možete pronaći i u manjim veličinama pa je savršena za noćne ormariće. Ove biljke lako se održavaju i dobro uspijevaju u slabije osvijetljenim prostorima, a ne traže niti previše vode. Možete je zalijevate svakih 10-14 dana, a ako je na slabijem svjetlu čak i jednom u tri tjedna.

Lavanda

Od ove se biljke izrađuju esencijalna ulja za opuštanje, raspršivači, maskama za oči za lakše uspavljivanje.  No ako je imate samo u prostoru, ona će ispuštati svoj svoj prepoznatljiv miris koji djeluje relaksirajuće na naš živčani sustav. Lavandu možete uzgojiti i na prozorskoj dasci, a ona će vam pomoći da pobijedite stres nakon teškog dana.

No uspijet će samo u prostorijama koje su dobro osvijetljene jer joj je potrebno   osam do deset sati dnevnoga svjetla. Također, najbolje raste u dobro drenirajućem, alkalnom tlu kroz koje voda lako prolazi.

Mirni ljiljani

Osim što su voljeni zbog svojih sposobnosti pročišćavanja zraka i suptilne ljepote, mirni ljiljani u Feng Shuiu slove kao biljke koje harmoniziraju energiju i potiču osjećaj optimizma. U NASA-inim istraživanjima potvrđeno je da uklanjaju toksine poput bizona i trikloroetilena koji se nalaze u boji, lakovima, ljepilima i sintetičkim vlaknima.

Ova biljka povećava vlažnost i potiče bolju cirkulaciju zraka, što će vam pomoći da lakše zaspete i bolje dišete. Također, ispušta umirujući miris koji, poput lavande, potiče opuštanje. Ova biljka, koja se lako održava, dobro uspijeva i kod prigušenog svjetla, ali i u sjeni. Jedino ih držite podalje od svojih kućnih ljubimaca jer su sve biljke iz obitelji ljiljana za njih toksične.

Krasula ili drvo novca

Ovaj popularni sukulent još je jedna biljka koja noću oslobađa kisik, a to je čini odličnim izborom za spavaću sobu. Krasula navodno, prema Feng Shuiju, donosi sreću pa je i odličan dar za useljenje u novi dom. Ova biljka voli svijetlu poziciju u stanu pa je smjestite na prozorsku dasku. Samo dopustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja kako bi bila zadovoljna i sretna.

Aloe vera

Aloe vera je lako održiva biljka, a možete je držati u bilo kakvom prostoru. Obiluje raznim ljekovitim svojstvima, a jedna je od onih krasotica koje noću proizvode kisik pa će vam i ona pomoći kod kvalitetnijeg sna.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top