ZDRAVLJE

Krvni ugrušak na nozi često je teško primjetan – biste li ga znali prepoznati?


Tromb u vašoj nozi, nazvan duboka venska tromboza (DVT), može imati ozbiljne posljedice ako se ne liječi. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuća njega mogu smanjiti rizik od ozbiljnih problema. Neki trombovi se mogu formirati s nevidljivim simptomima ili uopće bez njih. Možda nećete otkriti da imate tromb u nozi dok ne izazove ozbiljne probleme.

Poznavanje znakova tromba u nozi može vam pomoći da odredite kada je liječenje potrebno. Ovaj članak opisuje na šta treba paziti ako ste u riziku od tromba u nozi, učinke skrivenih simptoma i kada potražiti liječenje.

Najčešće mjesto gdje se trombovi formiraju u nogama su velike duboke vene u donjoj nozi, bedru ili zdjelici. To su glavne krvne žile koje vraćaju krv prema srcu. Trombovi se formiraju kada događaj poput ozljede ili hirurškog zahvata na kukovima ili nogama ošteti unutarnju oblogu krvne žile, čineći je užom, piše yahoo.com. Trombovi se također mogu razviti ako se sastav vaše krvi promijeni, što uzrokuje da ne teče slobodno i trombovi se lakše formiraju.

Tromb u nozi je opasan jer postoji rizik da će komad tromba prekinuti. Ako se to dogodi, tromb može putovati krvotokom i blokirati protok krvi do pluća. Ovaj težak problem, nazvan plućna embolija, zahtijeva hitno liječenje kako bi se izbjegla smrt.

Kad tromb u nozi ostane na mjestu, može uzrokovati stanje nazvano posttrombotski sindrom. To uzrokuje trajnu štetu ventilima u venama na nozi, što rezultira bolom, oticanjem i ranama na nozi.

Ako imate simptome koji se pojavljuju samo na jednoj strani ili ekstremitetu dok drugi ekstremitet ostaje normalan, to je jak pokazatelj da je problem vjerojatno tromb. Tromb u nozi možete osjetiti zbog pritiska koji se stvara uslijed začepljenja krvi iza tromba. Ova prepreka uzrokuje smanjen protok krvi i niže nivoe kisika dostupne organima i tkivima.


Teško ga je uočiti golim okom

Budući da duboke vene noge nisu vidljive kroz vašu kožu, tromb u nozi može biti nevidljiv. Oko 30% -40% tromboza u nogama ostaje neprimijećeno jer ne uzrokuju tipične simptome. Neki ljudi ne znaju da imaju ovu bolest sve dok ne dođe do plućne embolije i ozbiljnih problema.

Ostanite aktivni i kretanje što više. Nosite široku odjeću, posebno čarape. Nosite kompresione čarape ako ih propiše vaš ljekar.
Izgubite težinu ako ste preteški. Kada god je to moguće, nemojte stajati ni sjediti više od sat vremena, posebno ako putujete i putovanje traje duže od četiri sata.

Ako morate ostati u sjedećem položaju tokom dugog puta, mijenjajte položaj što je češće moguće. Ako ne možete kretati nogama dok sjedite duže vremenske periode, povremeno savijajte i ispravljajte prste i radite krugove nogama kako biste cirkulirali krv. Smanjite unos soli u svojoj ishrani. Izbjegavajte udaranje, povređivanje i prekrižavanje nogu. Ne stavljajte jastuke ispod koljena. Koristite blokove ili knjige da podignete dno kreveta za 10-15 centimetara. Uzmite sve lijekove koji su vam propisani, bez obzira da li su dostupni bez recepta ili na recept.

Pratite savjetovane mjere samonjege potrebne kako biste zadržali zdravstvene probleme kao što su zatajenje srca ili dijabetes što je moguće stabilnijim. Razgovarajte o riziku od stvaranja trombova ako uzimate hormone za kontrolu rađanja ili tokom trudnoće.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top