U Upravi policije MUP-a KS-a odavno vlada nezadovoljstvo zbog načina rukovođenja policijskog komesara Nusreta Selimovića, pri čemu su prilično narušeni međuljudski odnosi. Pozicije važnih organizacionih jedinica iz nekih razloga su upražnjene.

Tako danas MUP KS-a nema komandira Jedinice za podršku, nema komandira Jedinice za specijalističku podršku, načelnika Odjeljenja za narkotike itd. Dakle, neke od ključnih organizacionih jedinica su obezglavljene. S obzirom na sadržaj saopćenja koja su izlazila u javnost stječe se dojam da su narušeni odnosi između sarajevskog Tužilaštva i komesara Uprave policije. Sve ovo se na koncu zasigurno odražava i na sigurnosnu situaciju, a svakodnevne crne statistike dovode do uznemirenja javnosti.

„Na Dobrinji izgorio automobil, još dva oštećena“,“Od tri osobe u Sarajevu uz prijetnju pištoljem ukradeni mobiteli i novac“, „Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila“, „Pucnjava na Bjelavama, policija traga za počiniocem“, „Ubistvo u Pofalićima“ – dio je ovo crnih događaja koji su obilježili samo proteklih desetak dana u Sarajevu.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, građani Sarajeva odavno se ne osjećaju sigurno. Kažu, sve ovo je, nažalost, postala svakodnevnica.

Neki od komentara glase:

Petak, 17:00, susjedi se vratili kući s posla, parkirali automobil, odmarali se do 20:00. Oko 20:00 sati siđu u garažu, automobil obijen, nestao laptop. Centar grada.

Nedjelja, 17:15, prijateljica čula neki zvuk na donjem spratu. Siđe u dnevni boravak, četiri metra od nje kroz balkonska vrata ulazi lopov s fantomkom na glavi. Ona krene prema njemu, lopov bez imalo straha ukrade tašnu sa stola i pobjegne. Centar grada.

U samo par dana veoma drske krađe u kućama naših prijatelja, tokom dana, svi bili u kućama, ali to lopovima ništa ne znači.

U nedjelju je ubijen i mladić na raskrsnici u Pofalićima. Prije par sedmica prijatelju provalili u restoran, puzali po podu da ih ne uhvati senzor alarmnog sistema.

Glavni grad jedne države, politički centar, najveći budžet oko kojeg se svi bore. Pričaju i svađaju se o svemu osim o strategijama za povećanje sigurnosti, privlačenju turista s ciljnih tržišta, unapređenju poslovne klime, strateškim granama za strane investicije.

Preventivni rad neocijenjenog sarajevskog komesara Nusreta Selimovića ne samo da nije primjetan već su statistike zabrinjavajuće. Čini se da se komesar više bavi posljedicama krivičnih djela nego njihovom prevencijom. Razbojništva, pljačke, krađe i teške krađe u Kantonu Sarajevo odavno su učestale. Od početka ove godine do 15. decembra u Sarajevu su počinjena 243 razbojništva, što je skoro duplo više počinjenih razbojništava nego što ih je, naprimjer, na području PU Banjaluka ukupno počinjeno u proteklih šest godina. Na području PU Banje Luka, koja operativno pokriva grad Banjaluku te općine Laktaši, Čelinac, Kotor-Varoš, Kneževo i Prnjavor, u 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. i u prvih osam mjeseci ove godine ukupno je počinjeno 135 razbojništava. U prvih osam mjeseci ove godine na području koje pokriva PU Banjaluka počinjena su tek dva razbojništva, dok ih je u Kantonu Sarajevo od početka godine počinjeno dvjesto puta više, odnosno 243 razbojništva.

Dakle, u posljednjih šest godina na području PU Banja Luka počinjeno je manje razbojništava nego u Sarajevu samo od početka ove godine. Pored toga, u prvih jedanaest mjeseci ove godine na području KS-a ukradeno je čak 127 automobila, što je 124 više ukradenih automobila nego što ih je ukradeno na cijelom području PU Banjaluka, gdje su od početka godine ukradena tek 3 automobila. U cijelom entitetu RS u ovoj i 2020. godini ukradeno je manje od 100 automobila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…