ZDRAVLJE

"Kraken" je stigao na Balkan: Ovo su ključne stvari koje morate znati o najopasnijem soju koronavirusa“Kraken”, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona, stigao je na Balkan. Tačnije, u Rumuniji potvrđena su dva slučaja ove zaraze, a da stvar bude gora, zaraženo je jedno dijete. Iako smo navikli da, sada već godinama, svakodnevno slušamo o novim slučajevima zaraze ovoga puta situacija je znatno alarmantnija – u pitanju je najprenosiviji i najzarazniji soj koji su naučnici ikada otkrili.

Naime, nacionalni Institut za zarazne bolesti „Matei Bals“ u Bukureštu potvrdio je da su „Krakenom“ zaraženi dijete i njegova majka, a na sreću oboje za sada imaju blage simptome.

Međutim, iz instituta upozoravaju da nema mjesta za opuštanje, budući da se radi o mutaciji koja bi mogla da bude izuzetno otporna na postojeće vakcine protiv virusa korona, prenosi Nova.rs

Na ovo upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je je saopštila da je XBB.1.5, kako se ovaj novi soj označava, „najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena“.

Također, „Kraken“ izbjegava i postojeća antitijela u organizmu, koja su stečena usljed prethodnih zaražavanja virusom korona.

Smatra se i da je XBB. 1.5 za 96 posto zarazniji od omikrona – varijante virusa koja je tokom prošle godine paralisala svijet.

To bi mogla da učini i ova varijanta, budući da trenutno ne postoji vakcina niti lijek koji bi direktno sprečavao zaražavanje ovim sojem, što znači da „pred sobom ima dovoljno vremena“ da dodatno mutira.

Jer, kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tokom vremena se javljaju promjene u površinskim proteinima ili antigenima virusa i proizvode varijante.

U vrijeme sezonske gripe i ostalih virusa, mnogi se pitanju kako da znaju da su zaraženi baš „Krakenom“. To u prvim danima infekcije gotovo da nije moguće.

Naime, rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kijavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima…

Dakle, stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Međutim, situacija da u narednim danima počinje da se ubrzano komplikuje i gotovo svim zaraženima na kraju bude neophodna hospitalizacija.

Kako je riječ o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran. O tome kolike se brzo širi najbolje govori podatak da je za samo nekoliko sedmica registrovan u više od 29 država.

Tokom posljednjih dana registrovan je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Rumuniji, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Kini, Pakistanu, Indoneziji, Holandiji, Irskoj, Singapuru i Indiji.

Najkritičnije je u SAD-u u kojim ovaj soj čini čak 40 posto ukupnog broja zaraženih.

U Britaniji je zdravstvenim radnicima rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u „riziku od kolapsa“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top