Krajnji rok za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona je kraj januara naredne godine i taj rok se neće smjeti probiti, saznaje portal Klix.ba iz dobro obaviještenih diplomatski izbora.

Dogovor političkih subjekata trebao bi se napraviti do kraja januara, a onda uputiti u parlamentarnu proceduru, gdje bi trebao biti usvojen do kraja aprila, odnosno prije roka za raspisivanja oktobarskih općih izbora.

Kako saznajemo krajem ove sedmice uslijedit će nova runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona, a u našu zemlju ponovo bi trebali doći specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Ipak, s obzirom na dosadašnje razmimoilaženje stavova političkih lidera u našoj zemlji, postizanje konačnog dogovora bit će veliki izazov. Međutim kraj januara je definitivno krajnji rok za dogovor, a da li će taj dogovor biti postignut ili neće ostaje na liderima političkih stranaka, ali i međunarodnim medijatorima.

Izborna reforma u našoj zemlji ključni je politički proces, zbog maksimalističkih zahtjeva pojedinih strana u pregovorima već tri godine blokiran je proces imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…