”Oružane snage Bosne i Hercegovine ni u kojem slučaju ne mogu se smanjivati, jer one onda u smanjenom obliku na pet hiljada ljudi ne bi mogle da izvršavaju svoje obaveze koje su predviđene reformom odbrane i koje podrazumijevaju približavanje BiH NATO-u”, kaže za Oslobođenje vojno-politički analitičar Đuro Kozar, komentarišući istupe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u Mostaru ponudio “da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet hiljada, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka” te da “onda ne treba Vojska Republike Srpske”.

– Očito je da Milorad Dodik želi, smanjujući Oružane snage, smanjiti njihovu moć. Davnašnja je Dodikova želja da on demilitarizuje BiH, jer već imaju rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a. Puno je stvari uradio Dodik koje se vežu za ovo što sad govori, ali to je sve nemoguća misija, jer u svemu tome ne odlučuje samo on. O bilo kakvim promjenama u OSBiH odlučuje Parlamentarna skupština BiH, njena oba doma, a ne NSRS niti Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH. Stvar je u tome da je to kolektivna odluka i da ne može nikako biti pojedinačna, ističe Kozar.

Dodaje i da je sigurno da Dodik pomalo reterira od ranijih zahtjeva.

– Međutim, sigurno je da nijedan taj njegov zahtjev nije utemeljen. Mi smo već Oružane snage sveli na najmanju mjeru, na broj stanovnika i teritoriju. Međutim, Dodik naravno zna da je to nemoguća misija da smanji OS, jer smanjivanje OS je korak do njihovog ukidanja. Drugo, šta će on sa tri i po hiljade vojnika iz RS-a? Hoće li ih ostaviti bez hljeba tako što ukida OS? On ni u kojem slučaju ne može finansirati vojsku ako je i osnuje, jer RS je u finansijskom kolapsu, prezaduženi su. Ako očekuju da će im Srbija pomoći, onda se varaju. Jer ako bi Srbija pomogla da se vojska formira kao entitetska, onda bi zapala u velike probleme zato što bi pomagala nešto što je unutrašnja stvar BiH, kaže Kozar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…