ZDRAVLJE

Koža vas zimi često svrbi? – Umjesto češanja primijenite ove savjete i ona će zablistatiAko vas koža svrbi zimi, najčešći uzrok tome je njena suhoća, s tim da suha koža sama po sebi ne mora da svrbi. Tek ova dva simptoma uglavnom se prepliću i pogoršavaju kako vrijeme postaje hladnije.

Niže temperature i niži nivo vlage u vazduhu smanjuju sposobnost epiderma da sintetiše lipide i smanjuju procenat vlage u koži, što usporava stvaranje sebuma. Koža postaje suha, ispod kože se javljaju iritacije nervnih završetaka koje izazivaju svrab.

Uz to, i ekcemi se pogoršavaju kad je koža suha. Kod ekcema svrab može da se pojavi bilo gdje, ali je najčešći na pregibima kod vrata, laktova i iza koljena. Poslije pregiba na koži najosjetljiviji dijelovi su oni koji imaju manje lojnih žlijezda, kao što su kapci na očima, lice i ruke.

Ovi dijelovi su izloženiji uticajima iz spoljašnje sredine kao što su hladan vazduh, topla voda ili sredstva za pranje poput sapuna.

Prva stvar, iako zvuči očigledno, jeste da se ne češete.

Iako je češanje prirodna reakcija koja pruža privremeno olakšanje, često češanje pogoršava i pojačava svrab. Uzrokuje oštećenje kože, možete da napravite i male rane koje mogu da se inficiraju.

Ako vas baš puno svrbi, iziritirane dijelove možete pažljivo da masirate ili da ih ohladite vlažnom kompresom.

Koži koja svrbi potrebna je redovna i uporna njega preparatima koji su posebno formulisani da djeluju protiv svraba, kao i da pruže trenutno i dugoročno olakšanje simptoma. Jednostavno rečeno, najbolje je da učinite sve što možete da vratite i zadržite vlagu u vašoj koži.

Umjesto laganih losiona, birajte one gušće, kao i masti i kreme s većom količinom okluzivnih sastojaka poput ši putera. Okluzivi formiraju zaštitni sloj na koži koji zadržava vlagu. Efikasni sastojci su urea i ceramidi, koji jačaju prirodnu zaštitnu barijeru kože kako bi sama zadržavala vodu, a ujedno i vezuju vodu, pa hidriraju trenutno. Kad je koža već suha, njena sposobnost da vezuje vodu je manja.

Bez obzira na to koju vrstu hidratantne kreme koristite, nanesite je odmah nakon tuširanja, kada može da zadrži dio vlage koja vam je još preostala na koži.

Izbacite iz upotrebe proizvode koji sadrže mirise zbog njihove osobine da pogoršaju svaku upalu na koži.

Unesite ovlaživače u stan, posebno u spavaću sobu, da održite potrebnu vlažnost vazduha.

Tuširajte se kraće, mlakom vodom, i koristite hranljive kupke, nikako agresivna sredstva. Kad ste oštetili kožu, potrebno je vreme da se ona regeneriše, pa cijelu svoju bjuti rutinu prilagodite njezi suhe kože i pažljivo koristite preparate s aktivnim sastojcima, piše Žena.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top