ZDRAVLJE

Korisnija je nego što mislite: Ovo su razlozi zbog kojih nikako ne bi trebalo bacati koru jabukeDa li ste navikli da gulite jabuke i bacate koru? Ako da, propuštate mnoge koristi. Naime, kore jabuke su veoma korisne za različite svrhe – ne samo za kućne poslove, već i za kreiranje zanimljivih recepata.

Evo nekoliko primjera kako ih možete iskoristiti:

Kore jabuke su korisne za čišćenje i posvetljivanje aluminijumskih predmeta. Stavite kore jabuke u šerpu sa vodom i potopite aluminijumske predmete koje želite očistiti. Stavite sve na blagu vatru i kuvajte pola sata. Nakon toga, ostavite da se posuđe osuši, i primjetićete kako su kore jabuke uklonile nečistoće i predmeti će zasijati.

Kore jabuke mogu poslužiti kao prirodni osvježivač prostora. Osušite nekoliko kora na suncu, stavite ih u platnenu vrećicu i dodajte malo cimeta. Na taj način ćete dobiti odličan prirodni osvježivač, koji se može koristiti u ormarima i komodama, piše Magazin Novosti.

Takođe je možete iskoristiti da napravite čips!

Kore od jabuka ostale nakon priprema poslastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih sa malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poređajte ih na masni papir i pecite na 200 stepeni oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top