Osnovni koncept mršavljenja – bilo masnoće na trbuhu ili ukupne tjelesne masnoće – je da je potrebno stvoriti kalorijski deficit kako biste svoje tijelo preusmjerili sa skladištenja masti na sagorijevanje. Da biste to učinili, morate smanjiti unos kalorija ispod vaših dnevnih potreba, piše LiveStrong.com.

Hrana koju jedete igra važnu ulogu, ne samo zbog broja kalorija po obroku već i zbog načina na koji utječe na vaš apetit i sitost. Iako nijedna hrana ne može potjerati masnoću s trbuha, određene namirnice imaju hranjive sastojke koji mogu pomoći. Jogurt je jedna od tih namirnica.

Prednosti jogurta

Kao i svaka hrana, jogurt sadrži kalorije koje doprinose vašem dnevnom unosu. Međutim, sve kalorije nisu jednake. Industrijski kolači i peciva ih sadrže, ali one su uglavnom od šećera, koji je nutritivno vrlo siromašan.

Kalorije u običnom jogurtu potječu od proteina, ugljikohidrata i masti, što sve doprinosi i zdravlju i normalnim funkcijama organizma.

Proteini vode glavnu riječ

Proteini se često promiču kao savršena hrana za mršavljenje, i to s dobrim razlogom. Zbog svoje složene kemijske strukture tijelo ga sporije razgrađuje. Prema Harvard Health T.H. Chan School of Public Health, sporo pražnjenje želuca djeluje tako da dulje imate osjećaj sitosti, što vam može pomoći da kontrolirate unos kalorija i izgubite masnoću na trbuhu.

Osim toga, proteini imaju visoku vrijednost termogeneze izazvane prehranom (DIT). DIT je metabolički odgovor na hranu koji rezultira povećanom potrošnjom energije tijekom probave. Prema članku objavljenom u Nutrition and Metabolism u studenom 2014., proteini imaju najveću vrijednost DIT-a od tri makronutrijenta, povećavajući potrošnju energije za od 15 do 30 posto.

Ugljikohidrati i masti proizvode povećanje energije od 5 do 10 posto odnosno 0 do 3 posto.

Probiotici kao podrška organizmu

Konačno, jogurt je bogat izvor probiotika, živih mikroorganizama koji blagotvorno djeluju na mikrobiom crijeva. Istraživači su proučavali povezanost mikrobioma i pretilosti i, prema radu objavljenom u Nutrition and Metabolism u veljači 2016., crijevna mikroflora može igrati ulogu u regulaciji tjelesne težine.

Punomasni ili nemasni jogurt?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…