BIH

Konaković o istupanju NES-a i SBiH: Nismo očekivali, čini se da su podlegli pritiscimaGovorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih nivoa vlasti značiti za Osmorku.

Nakon današnjeg sastanka Osmorke sa vodstvom SNSD-a u Doboju, lideri NES-a i Stranke za BiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić saopćili su da napuštaju koaliciju na državnom nivou.

Svoj komentar je dao i lider Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković. Kaže da ako od trenutne situacije imaju bolju opciju, onda je moraju ponuditi, a ako je u pitanju populizam, doći će na naplatu.

Tvrdi, neki unutar koalicije su očito idealizirali rješenja.

Govorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih nivoa vlasti značiti za Osmorku.

– Nas bez njih ima tačno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi. Pitam ih šta je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?, upitao je.

Problemi su nastali zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, a danas su medijima nezvanično napomenuli i da im je smetao izostanak Demokratske fronte.

Konaković je poručio da je to bila isključivo odluka stranke koju predvodi Željko Komšić, kao i da se sa NES-om i SBIH-om razgovaralo otvoreno o svemu.

– Nismo očekivali da kolege sa kojima sjedite povuku tako nekorektan potez. Ne postoji na političkoj sceni neko ko je ostao a da je tako nekorektnim potezima riješavao pitanja. Čini mi se da su podlegli pritiscima – poručio je.

Dodaje da će svoje poteze morati pojasniti glasačima.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top