BIH

Konaković: Ne bježim od toga da budem novi premijer Federacije BiH!– To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH, sigurno najoperativnija i za suštinske reforme možda najvažnija funkcija – kazao je predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti novi premijer Federacije BiH?

– Da budem iskren, kada bih slušao sebe samog i svoje srce, volio bih biti opozicioni zastupnik u nekom parlamentu i imati vremena za organizaciju stranke, porodice i za neki normalan život. Okolnosti nam nameću obavezu da u ovom političkom ringu ne ostavljamo ni minimum prostora onima koji su do sada vodili procese, prostora da ih ponovo vode.

Nekoliko puta smo mi demonstrirali da nam funkcije nisu važne. Niti smo mi vodili kampanje da nekog svog ustoličimo bilo gdje. Naprotiv, pravili smo kompromise. Imate primjer Kantona Sarajevo gdje smo kao najjača stranka ustupali pozicije parterima i na kraju je to dalo dobar rezultat.

Neću bježati od te odgovornosti! To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH, sigurno najoperativnija i za suštinske reforme možda najvažnija funkcija. Važnija od svih kantonalnih, pa i od Vijeća ministara BiH, gdje su neke druge nadležnosti. Ono što mi je važno jeste da ova koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića i možda neke druge stranke naprave tu stabilnu, čvrstu većinu, da se napravi kvalitetan programski koncept kao što je bio u Kantonu Sarajevu. I da se onda sa partnerima – HDZ-om BiH i još kojim krene u suštinsko, istinsko provođene reformi.

Onaj ko to bude radio (dužnost federalnog premijera, op.a.) bit će mu teško. Ta pozicija je vrlo teška. Ja od nje ne bježim, ali se na nju ne guram. Razgovarat ćemo o svim kadrovskim rješenjima nakon što odobrimo svoje programe – kazao je Konaković u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top