Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da niži organi vlasti nemaju nikakvu ustavnu mogućnost da derogiraju državne zakone, pa prema tome jasno je da se radi o napadu na državu u slučaju zaključaka NSRS.

Najviši zakonodavni organ u BiH Parlamentarna skupština BiH je donijela zakone po kojima se formiranju državne institucije i definiraju njihove nadležnosti.

Komšić je već pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira osobe koje su odgovorne za otvoreni napad na ustavni poredak, uključujući i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jer je on inicijator “kriminalne grupe koja se udružila u činjenju protivzakonitih radnji”.

Nije mu jasno zašto Tužilaštvo BiH još nije postupilo po službenoj dužnosti u smislu otvaranja istrage, ali je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu onog trenutka kada se ti zaključci objave u Službenom listu Republike Srpske.

Najavio je da će se posebno razmotriti krivična prijava protiv zvaničnika koji stoje na čelu entitetskih institucija jer su, kaže Komšić, dobili zadatak da pišu entitetske zakone kojima se derogiraju državni zakoni, a osobe iz izvršnih organa nisu obuhvaćene imunitetom.

Vrlo važnim je nazvao potrebu da se u odgovoru na napade na ustavni poredak i državu, ispoštuje redoslijed institucionalnih koraka, jer odgovor na ovakve postupke mora biti institucionalan.

“To često ponavljam jer su ljudi pod emocijama i dojmovima, a u takvim okolnostima možete iz najbolje namjere napraviti najveće greške. Govorim to i pred međunarodnim zvaničnicima koje pozivamo da reagiraju, jer je bolje da ga oni zaustavljaju nego da ga mi zaustavljamo, što će biti neminovno ukoliko se inertnost međunarodne zajednice nastavi”, kazao je Komšić za Fenu.

Dodaje da su građani Bosne i Hercegovine siti fraza pojedinih međunarodnih zvaničnika o prekidu zapaljive retorike na svim stranama, jer je to nedopustiva politička relativizacija krize, ali kaže da je on naoružan strpljenjem, iako i ono ima svoje granice.

“Nećemo dopustiti da Dodik u sljedećih nekoliko mjeseci u miru priprema konačan obračun s državom, pa kada situacija eskalira da ponovo slušamo pozive o prekidu retorike. Ne koristimo mi nikakvu zapaljivu retoriku niti poduzimamo pravno i političko nasilje, nego Dodik koji genocidom retorikom vrijeđa građane i poduzima pravno i političko nasilje nad državom”, kazao je Komšić.

Kaže da niko ne treba misliti da će se u državi BiH sjediti skrštenih ruku jer im to ne dozvoljava “niti elementarno dostojanstvo niti sjećanje na sve one koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu”.

“Pitajte bilo kojeg međunarodnog zvaničnika da li bi on stvari prepustio slučaju kada bi neko napao njegovu državu. Naravno da ne bi, i prema tome neka to ne očekuju ni od nas. Dijaloga može biti o svemu, osim o opstanku države”, zaključio je Komšić.

Komšić je također pozdravio zaključke Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije, kao i činjenicu da je to tijelo “odbacilo amandmane o takozvanoj konstitutivnosti, koji su traženi da se uvrste u zaključke, a u kontekstu izborne reforme u BiH”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…