Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da se trenutno stanje sistema vrijednosti, to stanje nekog vječnog konflikta ili iščekivanja može prevazići vraćajući se na moderna načela demokratije. Ovo je poručio sa Balkanskog inegracijskog foruma 2021. koji se održava u Podgorici.

-Pojedinac u centru i administrativnog i društvenog sistema. Njegova prava, njegovo dostojanstvo. To je ideja zbog koje ne treba odustajati. Kad će doći to vrijeme ovisi o volji izbora građana u BiH, kazao je član Predsjedništva BiH, a onda se osvrnuo na ulogu međunarodne zajednice u okviru Izbornog zakona.

-Nisam siguran da će na ovaj način doći do izmjena. Doći će do novog političkog konflikta. Greška je postavljanje uvjeta pred nas od strane onih koji ni sami ne znaju šta bi sada bio napredak.
Međunarodna zajednica odstupa o svojih osnovnih, javnih politika koje zastupa na svakom koraku. To su prvenstveno presude Evrospkog suda za ljudska prava. Presuda Zornić je najočitiji primjer koliko smo diskriminatorni prema našim građanima. Najčešće me nastoje zaobići u tim pregovorima, jer valjda kvarim tu idiličnu sliku. Uopšte ne razgovaramo na vrednosnom nivou, i kako će zemlja napredovati ka standardima EU, a svi tvrde da je to cilj i zbog toga smatram da će to biti razlog neuspjeha razgovora o reformi izbornog zakona, istakao je Komšić, piše N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…