Prijedlog Skupštine povjerilaca Ribnjaka “Saničani” je da ovaj najveći ribnjak u BiH bude prodat ili gradu Prijedoru ili Vladi RS, potvrdio je za “Nezavisne novine” Mirko Marčeta, stečajni upravnik ovog preduzeća.

“U Zakonu o stečajnom postupku ima mogućnost prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica i ako bi Skupština povjerilaca donijela konačnu odluku o prodaji na taj način bi onda ‘Saničani’ mogli biti ponuđeni za kupovinu Vladi RS ili gradu Prijedor”, kazao je Marčeta.

Prema njegovim riječima, nije poznat datum kada bi mogla biti održana naredna sjednica Skupštine povjerilaca, na kojoj će biti poznato više detalja o tom prijedlogu.

Kako je rekao, nedavno je donesena odluku da ribnjak nastavi proizvodnju te na ovaj način pokušavaju da nastave osnovnu djelatnost za koju su registrovani, ali u onom obimu koliko su u mogućnosti.

“Na ovaj način pokušavamo da ‘Saničani’, najveći ribnjak u BiH, preživi”, kazao je Marčeta.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da su u toku i da prate stečajni postupak za Ribnjak “Saničani”, za koji je nadležan Okružni privredni sud, odnosno stečajni sudija.

“I grad Prijedor i Vlada Republike Srpske, zbog značaja Ribnjaka ‘Saničani’, zainteresovani su da se u tom ribnjaku, koji je u stečaju, nastavi proizvodnja, a upoznati smo i s prijedlogom Skupštine povjerilaca da se pokuša ponuditi na kupovinu ili gradu Prijedoru ili Vladi Republike Srpske”, kazali su iz nadleženog ministarstva.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedor, u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da još nisu imali nikavih zvaničnih razgovora na tu temu.

“Sigurno bih podržao odluku da ‘Saničani’ pređu u vlasništvo grada, jer postoji turistički potencijal i mogli bismo napraviti bogatu turističku ponuda za naš grad, a dobra stvar je da i ribnjak nastavi s proizvodnjom ribe”, kazao je Duratović.

Podsjetimo, Okružni privredni sud u Prijedoru je krajem marta otvorio stečaj u Ribnjaku “Saničani” iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…