SARAJEVO – Visina plate i dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktori za građane BiH prilikom odabira radnog mjesta, navodi se u istraživanju koje je portal Mojposao.ba sproveo zajedno s partnerskim sajtovima za zapošljavanje iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Više od polovine ispitanika iz BiH odabralo je upravo visinu plate kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mjestu nalaze se dobri međuljudski odnosi, a na trećem mogućnost učenja i napredovanja.

 

Dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu ispitanicima iz Hrvatske i Slovenije (gdje dijele mjesto s visinom plate), dok je ispitanicima iz ostalih zemalja (BiH, Srbije, te Sjeverne Makedonije) na prvom mjestu visina plate.

 

Na pitanje šta je potrebno za dobijanje posla, najviše ispitanika iz BiH (33%) smatra da su to njihova znanja i vještine, motivacija i želja za zaposlenjem (21%), te radno iskustvo (17%). Zanimljivo je da svega 8% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna sreća, a 9% da su važni dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe svega 2% ispitanika, dok 5% smatra kako je važna stranačka pripadnost.

 

Kad je riječ o priželjkivanoj plati, kako se navodi u istraživanju, tu ispitanici iz BiH očekuju u prosjeku 1.500 KM (767 evra), što je čak za gotovo 500 KM više od trenutne prosječne plate.

 

Ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.500 evra u prosjeku, ali imaju i najvišu prosječnu platu. Željena plata u Sloveniji je 25% viša od stvarne prosječne plate. Sa druge strane, najniža očekivanja su u Sjevernoj Makedoniji, 523 evra, što je 12% više od onoga što je prosječna plata u Sjevernoj Makedoniji. Ispitanici iz Srbije očekuju 760 evra, dok im je prosječna  plata 547. Ispitanici iz Hrvatske očekuju platu od 1.020 evra, što je za svega 7% više od stvarne prosječne plate.

 

Većina zaposlenih u BiH (61%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je dosta manje nego lani kada je taj procenat iznosio 76%. Posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz Hrvatske (68%), dok u najmanjoj mjeri to žele ispitanici iz Slovenije (40%).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…