Nova varijanta virusa korona nazvana omikron, koja je najprije identifikovana u Južnoafričkoj Republici i ubrzo se proširila po evropskim i azijskim državama, izaziva zabrinutost u cijelom svijetu s obzirom na velik broj mutacija koje pridonose njenom bržem širenju, mogu znatno smanjiti djelotvornost vakcina, povećati rizik od ponovne zaraze, pa čak i izbjeći antitijela.

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske firme da još više ubrzaju rad na prilagođavanju vakcina i ustanova koliko postojeća vakcina štiti vakcinisane osobe od kovida 19.

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je B.1.1.529 ili omikron klasifikovala kao “zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu”, objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika korone.

U svijetu je i dalje dominantna delta varijanta. U Sjedinjenim Državama ona čini 99,9 odsto, no još nije poznato da li će omikron uspjeti da “istisne” deltu, rekao je dr. Grejem Snajder, epidemiolog i direktor odseka za prevenciju infekcija Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu.

Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u dijelu virusa koje cilja postojeće vakcine, a dosadašnja ih imaju do 10. Takođe se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.

Zbog omikronovih mutacija će određene vrste liječenja kovida 19, uključujući terapiju antitijelima u prevenciji i liječenju bolesti, vjerovatno postati nedjelotvorne, rekao je dr. Dejvid Hou, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija.

Ali eksperimentalne antivirusne pilule, poput Pakslovida firme Fajzer i Merkova molnupiravira ciljaju dijelove virusa koji se kod omikrona nisu izmijenili, zbog čega bi upravo ti lijekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijentu nastao vakcinacijom ili preležanom bolesti.

Naučnici kažu da bi moglo proći još nekoliko nedjelja prije nego što budu u stanju da definišu tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta virusa, dok ne utvrde u kolikoj je mjeri zarazna i koliko je već uspjela da se proširi.

Neki ukazuju na to da je i neke druge varijante, isprva proglašene zabrinjavajućima, poput bete (takođe prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici), na kraju zamijenila delta.

Ali najveće pitanje i nepoznanica za naučnike je sljedeće – hoće li zaštita vakcinom, a poznato je da je u svijetu dosad dato gotovo 8 milijardi doza, i dalje biti djelotvorna i hoće li osobe koje su preležale kovid biti imune na zarazu omikronom.

Stručnjaci još ne znaju ni hoće li omikron izazvati manje težak ili još teži oblik kovida 19 u poređenju s ostalim sojevima korone.

Omikron još nije identifikovan u Sjedinjenim Državama, ali vjerovatno je već prisutan i tamo, smatraju naučnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…