ZDRAVLJE

KOLIKO PUTA NEDJELJNO JEDETE KROMPIR??Nemojte pretjerati,može izazvati ozbiljne posljedice

Istraživanja su pokazala da bi konzumiranje krompira četiri puta nedjeljno moglo biti štetno i doprinijeti stanju koje izaziva moždane i srčane udare.

Studija, objavljena u medicinskom žurnalu BMJ, prva je koja je identifikovala krompir kao ključni izvor hipertenzije, poznatije kao visoki krvni pritisak.

 – Pronašli smo povezanost između većeg unosa pečenog, kuvanog ili pire krompira i prženih krompirića s povećanim rizikom od hipertenzije – rekli su istraživači koji se nalaze u Bostonu u SAD. Žene su posebno ugrožene, rekli su, iako je studija pokazala da su oboljela oba pola.

Rezultati istraživanja se pomalo kose s nutricionističkim savjetima koji predlažu da dio balansirane ishrane uključuje skrobne ugljene hidrate kao što su krompir, tjestenina, pirinač i hljeb, piše Gardijan, prenosi N1 Hrvatska.

– Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krompira kao povrća u državne programe ishrane, već potvrđuju teoriju o štetnosti velikog unosa ugljenih hidrata – kažu autori studije sa Harvarda.

Oni savjetuju da krompir što češće zamijenite povrćem bez skroba. Zanimljivo, istraživači nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska. Međutim, naučnici nisu merili unos soli kod ljudi, što bi moglo uticati na njihove rezultate.

Istraživači kažu da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, naročito kuvani krompir.

Postprandijalna hiperglikemija koja slijedi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije – kaže njihov rad u žurnalu BMJ.

Iako ne tvrde da su konkluzivno utvrdili da krompir izaziva visoki krvni pritisak, kažu da su otkrili da je “veći dugoročni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od drugih faktora rizika od hipertenzije”.

Istraživači su do svog saznanja došli na osnovu ispitivanja više od 187.000 muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Upoređivali su zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta nedjeljno s onima koji su to činili samo jednom mjesečno. Prvo je bilo povezano s većim rizikom od hipertenzije kod učesnika u sve tri studije, rekli su.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top