Nagrada Zlatna lopta koju France Football dodjeljuje jedna je od najdragocjenijih u svijetu nogometa, a večeras će, nakon dvije godine, ponovo biti uručena najboljem nogometašu svijeta, piše klix.ba.

Zlatna lopta nije dodijeljena prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a posljednji dobitnik iz 2019. Lionel Messi je favorit da i sedmi put u karijeri ponese laskavo priznanje.

Ballon d’Or ili Zlatna lopta je nagrada koju dodjeljuje časopis France Football najboljem nogomeštau svijeta glasovanjem novinara, a ustanovljena je davne 1956. godine kada je dobio Stanley Matthews.

Jedno vrijeme, tačnije 2010. godine bila je spojena sa FIFA-inim izborom za igrača godine, ali od 2015. godine ponovo je “samostalna”.

Trofej je tokom godina mijenjao pravila i svoju estetiku. Od početnog izbora u kojem su do 1995. godine učestvovali samo igrači iz Evrope, do totalnog takmičenja između svih nogometaša svijeta, uključujući i nekoliko godina u kojima je igrač mogao biti bilo koje nacionalnosti, ali je morao igrati za neki evropski klub.

Trenutna Zlatna lopta ima vrlo precizne karakteristike. Visoka je 31 centimetar, duga 23 centimetra, 23 široka i teži 7,2 kilograma. Njena ekonomska vrijednost procjenjuje se na iznos nešto veći od 3.000 eura.

Sastoji se od baze i cilindričnog tijela koje tu bazu spaja s loptom koja ima za cilj imitirati loptu kojom je odigrano prvo finale Svjetskog prvenstva, ono iz 1930. između Argentine i Urugvaja. Trofej je također posrebren.

U njezinoj bazi utisnute su dvije mjedene ploče. Pričvršćena je na postolje od pirita, a kugla je ispunjena materijalom nalik vosku koji je uklesan na svojoj površini i daje joj željeni oblik.

Konačno, prelivena je zlatom s ugraviranim logom France Footballa, te se na njoj dodaje ime osvajača trofeja za kalendarsku godinu. Ballon d’Or izarađuje zlatara Meller osnovana 1613. godine.

U večerašnjem izboru je glasalo 180 novinara širom svijeta. Svečanost koju će voditi legendarni Didier Drogba će se održati u teatru Chatelet od 20:30 sati, a dobitnika Zlatne lopte ćemo saznati oko 21 sat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…