ZDRAVLJE

KOLIKO JE SEKS ZDRAV? OVO SU NJEGOVE NAJVEĆE ZDRAVSTVENE PREDNOSTIPreduvjet seksualnog zdravlja je da je utemeljeno na pristanku, poštenju i obostranom zadovoljstvu, a ovo su blagodati za naše zdravlje koje nam pruža spolni odnos.

Zagrijavanje za seks izaziva izljev hormona dobrog raspoloženje koji mogu smanjiti stres i poboljšati san. Nije važno koliko često prakticirate seks i radite li to sami ili s partnerom, samo imajte na umu da nam zdrav seksualni život pomaže se osjećamo ispunjenima

Pokazalo se da seksualno uzbuđenje smanjuje razinu hormona stresa kortizola, što objašnjava zašto djeluje tako opuštajuće. Dodatni razlog zbog kojega seks pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe je oslobašanje endorfina, hormona sreće koji nam podiže cjelokupno raspoloženje.

Endorfin su neurotransmiteri povezani s povećanim osjećajem zadovoljstva, motivacije i energije. Osim seksa, endorfin oslobađaju i druge aktivnosti poput vježbanja, smijanja i jedenja ukusne hrane.

Seks sagorijeva kalorije

Uobičajenu rutinu vježbanja ne možete nadomjestiti seksom, ali vam može potaknuti ubrzani rad srca i sagorjet će vam više kalorija nego sjedenje na kauču.

Jedno istraživanje iz 2013. pokazalo je da heteroseksualni parovi u ranim 20-im godinama sagorjevaju tijekom prosječnog spolnog odnosa između 69 i 100 kalorija, što je otprilike ekvivalent trčanja 10 minuta na traci. Koliko će kalorija sagorjeti, ovisi o trajanju i intenzitetu ‘igre pod plahtom’.

Seks može pomoći da se bolje naspavamo

I muškarci i žene, prema studiji iz 2019. godine, primijetili su bolji san nakon orgazma, bilo da su ga postigli s partnerom ili masturbacijom.

Seks općenito, a kod žena posebno orgazam, pomaže u oslobađanju oksitocina koji izravno utječe na mozak i potiče opuštanje, pa čak u manjoj mjeri djeluje i kao sedativ.

Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu, orgazam također povećava razinu prolaktina, hormona povezanog s osjećajem pospanosti i opuštenosti.

Seks može osnažiti imunološki sustav

Seksualno aktivne žene, pokazalo je malo istraživanje iz 2018. godine, imaju u slini veću razinu antitijela zvanih imunoglobulin A, u odnosu na žene koje apstiniraju od seksa.

Nedostatak imunoglobulina A može povećati rizik od određenih respiratornih bolesti poput upale pluća i bronhitisa, kao i od infekcija sinusa, ušiju i očiju. Studija stoga sugerira moguću povezanost seksa i imunološke funkcije, iako istraživači navode da su potrebna detaljnija istraživanja.

Druga su istraživanja pokazala da masturbacija može ojačati imunitet i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Seks može smanjiti krvni tlak i pomoći u prevenciji srčanih bolesti

Prvi način na koji seks pomaže zdravlju srca je ubrzavanje otkucaja srca, pa prakticiramo li ga redovito možemo pomoći srcu da krv učinkovitije pumpa kroz tijelo i pri tome snižava krvni tlak. Međutim, neka istraživanja pokazuju da bi seksualna aktivnost mogla potaknuti neželjeni ishod, psobito kod ljudi s anamnezom načetog kardiovaskularnog zdravlja.

Drugi način djelovanja je otpuštanje koemijskih spojeva tijekom seksa koji smanjuju stres i tjeskobu, stanja povezanih s visokim krvnim tlakom.

Držanje krvnog tlaka u normalnim granicama jedna je od glavnih preporuka za prevenciju srčanih bolesti, jer visoki krvni tlak može dugoročno štetiti srcu i dovesti do opasnih stanja.

Seks pojačava intimnost i libido

Spolni odnosi su noramlan dio svake zdrave veze jer povećavaju otpuštanje oksitocina. Nazivan još i hormon ljubavi, oksitocin je povezan s osjećajima povjerenja i empatije koji su ključni za izgradnju intimnih odnosa.

Ako imate intimnu vezu i osježate se jače povezani s partnerom, velika je vjerojatnost da će se i vaša želja za seksom, odnosno libido, povećati.

Seks može pomoći u ublažavanju boli

Seks oslobađa endorfin, za koji je nekim istraživanjima dokazano da može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova i bolova tijekom porođaja. Osim toga, premaklinici Mayo, endorfin može pomoći i kod blažavanja kronične boli.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top