ZDRAVLJE

KOLIKO ČESTO SE MORAMO ISTEZATI DA BISMO VIDJELI REZULTATE?Bilo da želite poboljšati izvedbu, fleksibilnost ili smanjiti bol, istezanje je odličan dodatak vašoj rutini.

Pokazalo se da istezanje povećava opseg pokreta i fleksibilnost te poboljšava ukupnu izvedbu u svakodnevnim aktivnostima. Osim toga, povećan raspon pokreta jača zglobove i mišiće i smanjuje rizik od ozljeda.

Kako biste izvukli maksimalnu korist od istezanja, preporučuje se da to radite barem tri puta sedmično. American College of Sports Medicine kaže da bi se glavne mišićne skupine trebale istezati minimalno dva puta sedmično u trajanju od oko 60 sekundi po istezanju.

Dinamično ili statično istezanje?

Dinamično i statično istezanje dvije su različite vrste istezanja, ali obje imaju velike prednosti ako se pravilno izvode. Dinamično istezanje radi se prije vježbanja. Na primjer, ako želite raditi čučnjeve, zagrijavanje kukova je neophodno.

Statično istezanje je neaktivan oblik istezanja. On se koristi nakon vježbanja kako bi se tijelo lakše ohladilo i oslobodila napetost u mišićima i zglobovima. Statično istezanje također se može raditi kod kuće kako bi se poboljšala fleksibilnost i istegnuli zategnuti mišići, poput tetiva koljena koje mogu postati zategnute od predugog sjedenja za stolom

Najbolje vrijeme za istezanje

Prije vježbanja savjetuje se napraviti dinamično istezanje, a nakon vježbanja statično. No to je aktivnost koju možete raditi kad god uhvatite vremena tokom dana – bilo nakon buđenja, prije odlaska u krevet ili tokom pauze na poslu. U tim trenucima držite se statičnog istezanja jer cilj je osloboditi napetost u mišićima i zglobovima, a ne pripremiti ih za bilo kakav oblik aktivnosti.

Ne pretjerujte

Kao i sve što se radi prekomjerno, prečesto ili predugo istezanje može učiniti više štete nego koristi. Ako je istezanje bolno, odmah prestanite. To je signal da se mišić ili zglob forsira, a to može dovesti do istegnuća ili uganuća.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top