Danas bi građani, kao svakog utorka kad bi se donosile korekcije cijene goriva, sigurno provjeravali da li je i koliko skočila cijena dizela ili benzina da je vlada nije fiksirala.

Vlada je na sjednici odlučila intervenisati u cijene goriva tako što je trgovcima odredila maksimalnu cijenu. Tako se cijena benzina ograničila na 1,47 evra po litru, a cijena dizela na 1,46 evra po litru.
Odgovorili samo iz INA

Što se tiče ukupne cijene goriva, nabavna cijena ima udio od 30 do 35 odsto, posebni porez oko 40 odsto, dok PDV u strukturi cijene goriva ima udio od dodatnih 20 odsto. Trgovačka marža je između pet i deset odsto.

Drugim riječima, kada litar goriva iznosi 1,46 evra, vlada na troškove uzima 0,58 evra i 0,29 evra za PDV, dok trgovac gorivom uzima 0,15 evra.

I sad, nakon što su cijene fiksirane, koliko se trgovcima isplati prodavati gorivo?

To pitanje Index je uputio najvećim distributerima goriva u Hrvatskoj. Pitali su ih i koliko trenutno zarade na litar dizela, odnosno benzina te ako prodajom nisu zadovoljni, što planiraju učiniti.

Odgovor su dobili samo od INA iz koje su odgovorili kako se tu radi o poslovnoj tajni.
Grozdanić: Kompanije trenutno posluju s malom dobiti

Ipak, energetičar i energetski ekonomista Igor Grozdanić za Index je rekao kako bi cijena, da nije došlo do zamrzavanja, iznosila oko 1,53 evra po litru.

“Firme imaju dovoljno zaliha za 30 dana i imaju dovoljno ekonomskog prostora da mogu još neko vrijeme držati na 1,46 evra. Međutim, nakon 30 dana može doći do ozbiljnih problema. Prema tržištu nije u redu da se ta uredba produžava”, objasnio je Grozdanić.

“Oni sad rade s minimalnom dobiti, ali nakon 30 dana može im nastati problem”, dodaje.

Govori da se svakako nada da neće doći do produžavanja te uredbe.

“Nema razloga za to. U svakom slučaju, pogotovo premium goriva trebamo prepustiti tržištu i slobodnom formiranju cijena. Kvalitetno tržište premium goriva smo decenijama njegovali, ostala goriva bi se još donekle i mogla zadržati na 1,46 evra neko kraće razdoblje, ali premium goriva nipošto. Ako se to dogodi došlo bi do problema s tržištem”, objasnio je.
Tin Bašić: Ćorić je govorio da bi cijena išla preko 1,59 evra, to uzimam s rezervom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…