Psiholozi sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu otkrili su ključne aspekte idealnog zagrljaja, uključujući optimalno trajanje zagrljaja i njegov stil. Otkrili su da je duži zagrljaj, između pet i 10 sekundi, imao pozitivniji učinak u usporedbi s kraćim. Također su naučili da pozicioniranje ruku, dakle jesu li prekrižene, oko struka ili preko ramena, nije važno.

I dok su istraživanja sugerirala da je bolje izbjegavati “izuzetno kratke zagrljaje”, ostaje nejasno koliko dugo je predugo.

Istraživači kažu da je njihova studija možda prva koja ispituje “čimbenike koji utječu na procjenu grljenja i utjecaj zagrljaja na raspoloženje”, napisali su u svom novom izvješću, objavljenom u časopisu Acta Psychologica, prenosi Index.

Angažirali su 48 sudionika – sve žene, “zbog ograničenih resursa” – da se podijele u parove i zagrle u razmacima od jedne, pet ili 10 sekundi te u dva različita obrasca grljenja, “križ” ili “vrat-struk”.

Volonteri su također imali poveze na očima “kako bi se izbjegle vizualne povratne informacije koje utječu na percepciju dodira”. Nakon toga sudionici bi izvijestili o tome kako su se zbog tih zagrljaja osjećali odmah nakon zagrljaja, zatim ponovno, tri minute nakon zagrljaja, i još jednom, nakon šest minuta. Koristili su riječi poput “ugodno”, “uzbuđujuće” ili “pod kontrolom” (za razliku od neugodnog) kako bi opisali svoje raspoloženje nakon zagrljaja.

Otkrili su da se zagrljaj od jedne sekunde smatra manje ugodnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate. Istraživači su se pitali mogu li zagrljaji dulji od 10 sekundi rezultirati posebnom “razinom ugode”, ali ti su pozitivni osjećaji blijedjeli kako je vrijeme odmicalo, a najviše uzbuđenja osjetilo se odmah nakon zagrljaja.

S druge strane, činilo se da je položaj ruku imao malo ili nimalo utjecaja na sudionike, iznenađujući stručnjake, koji su prethodno smatrali da su “ukršteni” zagrljaji udobniji od zagrljaja “vrat-struk”.

U drugom eksperimentu istraživači su promatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu Goldsmitha i tražili od njih da ocijene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.

Unatoč razlikama u spolu i visini, križni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena. “Ovo je iznenađujuće jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini djeluje nezgrapno”, napisali su autori, izvještava New York Post.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…