Plata članova Predsjedništva BiH nije „četiri i nešto“ kako je nedavno izjavio Milorad Dodik, nego debelo prelazi 5.000 maraka.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plata utvrđuje se množenjem osnovice za obračun plate i pripadajućeg koeficijenta.

Članovi Predsjedništva imaju najveći koeficijet, on iznosi 10. Osnovica za obračun plata u institucijama BiH je 475,69 KM, što znači da je osnovna plata svakog od tri člana Predsjedništva BiH 4.766,9 KM.

Međutim, konačnom zbiru dodaje se i određeni procenat u zavisnosti od godina radnog staža, i to kao dodatak 0,50 odsto na osnovnu platu za svaku započetu godinu efektivnog staža, a najviše do 20 odsto od osnovne plate. Tako piše u pomenutom Zakonu.

Budući da ni jedan od članova Predsjedništva BiH nije sa kratkim radnim stažom, za pretpostaviti je da im je osnovna plata po osnovu staža uvećana približno 20 odsto, dakle još do 900 KM. U prevodu, mjesečna neto plata člana Predsjedništva BiH je do 5.700 maraka.

Naravno, svi zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i ostalo, u zavisnosti od svakog pojedinačno. Te naknade ne ulaze u platu, ali ukupna mjesečna cifra može da dostigne još 1.000 maraka.

Podsjećamo, na posljednjoj konferenciji za medije, novinarka je pitala Milorada Dodika kolika mu je plata.

– Četiri i nešto, ja finansiram tri studenta iz svoje plate. Zatekli ste me. Molim vas, dostavite sve oko moje plate. Oko četiri nešto, a da li bruto ili neto, nemam pojma – rekao je tada Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…