ZDRAVLJE

KOKICE SU NAJZDRAVIJE KAD IH JEDEMO NA OVAJ NAČINKokice su mnogima omiljena grickalica, a možda niste znali da u njima možete uživati bez grižnje savjesti. Naime, to ovisi o načinu na koji jedete kokice.

Postoji mnogo načina za pripremu kokica. Elementi poput ulja, sol, drugi okusi i sastojci utječu na njihovu hranjivost. Kokice koje spremite kod kuće, bez puna ulja, uvijek su bolji izbor od onih koje dobijete u kinu. Također, kokice za mikrovalnu pećnicu mogu sadržavati dodanu sol i druge sastojke poput maslaca ili sira koji dodaju kalorije.

Kokice su cjelovite žitarice, bogate vlaknima, sadrže antioksidanse, kao i vitamine i minerale. Najzdraviji način pripreme je pržiti ih na zraku, bez ulja, piše klinika Cleveland. Ako se ipak odlučite za ulje, birajte zdrave masnoće, koje se nalaze u ulju od oraha, avokada, kanole ili ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Također je najbolje preskočiti maslac i puno soli. Okus kokica možete poboljšati dodavanjem ljutog umaka, balzamičnog octa, bilja, začina, maslaca od kikirikija ili malo naribanog sira.

Imajte na umu da tri šoljice običnih kokica prženih na zraku sadrže oko 100 kalorija i nemaju natrija ili masti osim ako ih ne dodate.

Možemo li pojesti previše kokica?

Tehnički, možemo pojesti previše bilo čega, ali prema Walsh, s kokicama je teško pretjerati. S obzirom na njihov volumen, postoji šansa da ćete ih se zasititi već nakon šoljice ili dvije. Ako ne sadrže puno maslaca i soli, nekoliko porcija neće naškoditi zdravlju. Međutim, osobe s dijabetesom ili drugi koji trebaju paziti na unos ugljikohidrata trebali bi pripaziti na veličinu porcija kokica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top