Sa Predragom Kojovićem, zastupnikom Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, u Danu uživo na N1 pričali su o posljednjoj održanoj sjednici ovog doma na kojem je iznio zanimljiv prijedlog Tegeltiji, ali i o tome zašto misli da je ministar odbrane uradio mudar potez. Istakao je i svoja očekivanja od narednih općih izbora, ali i ocjenu Palmerovih planova, za koje kaže “da mu je dosta da BiH služi kao eksperiment.” Ujedno, naglasio je i kako će spomenik na Kazanima biti “veliki korak za BiH.”

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva. Prihvaćen je Prijedlog Odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani a koji je uputila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ali ne i amandman Naše stranke o tesktu na spomeniku. Na pitanje kako to komentariše, kaže da je razočaran što nije postignut dogovor prije nego se krenulo u cijeli ovaj proces.

“Mislim da je to bio jedan od principa na kojima smo djelovali do sada. Čini mi se da gradonačelnica Karić ima neku svoju viziju kojom vodi ovaj grad. Žao mi je što ovako razmišlja. Bojim se da je to nekonzinstentno i sa nekim njenim ranijim izjavama.” Dodaje i to kako misli da ne treba imena počinilaca bilo kojeg zlodjela stavljati na spomen obilježja poput ovoga, jer smo “naviknuti da glorifikujemo imena kriminalaca, a imena žrtava ni ne znamo”.

Na pitanje da li konačan tekst koji podrazumijeva samo imena žrtava zapravo, na neki način, umanjuje zločin, Kojović ističe kako je veliki uspjeh uopšte podizanje spomenika.

“Imati spomenik na Kazanima je veliki korak u Bosni i Hercegovini. Volio bih da je usvojen amandman Naše stranke, ali ni ovako ne treba zatvarati oči, i ovako je ovo veliki korak naprijed”, naglasio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini danas je ponovo u Sarajevu. Pitali smo šta očekuje od ove posjete, budući da je njegova stranačla kolegica Sabina Čudić rekla kako je Palmerov plan za BiH “opasan”.

“Imao sam priliku da se susretnem sa Palmerom nekoliko puta i tada smo razgovarali o konkretnim prijedlozima vezanim za Izborni zakon BiH. Ja sam bio, na neki način, zarobljen protokolom i bontonom da nakon sastanka ne iznosim svoje utiske sve do momenta dok se jučer u medijima nije pojavio dokument koji najavljuje u kojem pravcu će ići razgovori. Moram priznati, nakon prvog sastanka (a možda je zato Naša stranka i okvalifikovana u izvještaju kao ‘problem’nakon prvog kruga razgovora), jer mi zaista nismo mogli priznati da se radi o dobrom rješenju koje je, čini se, unaprijed dogovoreno i promovirano. Ja sam mislio da je cilj našeg sastanka sa Palmerom traženje najboljeg rješenja za BiH. A onda sam shvatio da je njegov cilj traženje podrške za nešto što je već dogovoreno”, rekao je Kojović.

“Saradnici Palmeru prilikom izmjene Izbornog zakona BiH su lideri nacionalnih stranaka”, nastavlja Kojović. “Mi smatramo da su oni dio problema i da ne mogu biti dio rješenja. Ako njih pitate kako treba urediti Bosnu i Hercegovinu – onda je to ovo što mi danas živimo”, rekao je.

O mogućim Palmerovim planovima za BiH dodaje i to da ova država često služi kao eksperiment. “Dosta mi je toga da BiH bude eksperiment. Želim da počnem živjeti u državi koja ima sistem koji liči na sisteme drugih država.” Dodaje i to da će to i reći Palmeru pri susretu.

O ratnom narativu kojeg u posljednje vrijeme političari vraćaju u javno mnijenje, navodi da je ljudima dosta toga, kao i ekonomskog siromaštva.

“Nas je ovdje tri miliona – zar stvarno mislite da postoje oni koji bi slali svoju djecu u rat ? Ljudi ovdje glasaju ‘nogama’ odlazeći iz zemlje. Ključna stvar koju se građani 2022. godine moraju zapitati je da li žele da žive ovako narednih pedeset godina ili vjeruju da ovo jednog dana može biti sretna zemlja”, rekao je.

Vezano za naredne generalne izbore, dodao je i to da je ključno da ‘trojka’ ima zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…