Osim za zdravlje, voda je izuzetno važna za njegu i ljepotu kože. Preporučeni dnevni unos vode je od šest do osam čaša, a ukoliko se to pravilo ne ispoštuje, mogu se pojaviti neželjeni simptomi.

Želja za slatkišima – U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije, može se javiti pojačana želja za slatkišima. Još jedan uzrok tome može biti nedovoljan unos vode, jer se tada jetra muči s pretvaranjem glikogena u glukozu, odnosno šećer, za krvotok.

Umor i pospanost – Ukoliko vas uhvati popodnevna pospanost, kako biste se razbudili, potrebno je da, uz šoljicu kafe, uzmete i čašu vode, jer je osjećaj umora jedan od znakova dehidracije.

Izražena glad i nakon jela – Ako osjećate glad i nakon jela, krivac za to može biti dehidriranost. Nedovoljnu, pa čak i umjerenu dehidraciju tijelo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajem.

Suha usta – Ovo je jedan od glavnih znakova dehidracije, zbog čega je veoma važno piti preporučenu količinu vode.

Glavobolje različitog intenziteta – Glavobolje koje nastaju zbog dehidracije mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do one iscrpljujuće. Ovakav bol prouzrokovat će privremeno smanjenje obima mozga usljed gubitka tečnosti. Tada se mozak lagano povuče od lobanje, što izaziva nelagodan osjećaj bola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…