ZDRAVLJE

KOJE JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETUNikad ne biste pogodili, a jedete ga stalno

Ljetnja sezona nudi obilje na pijacama, i prava je dilema šta prije izabrati. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je nedavno objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slijede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

sada su pristigle informacija iza voće od istog izvora. CDC kaže da je najzdraviji paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i dobio je 20 na CDC-ovoj listi, čime se našao odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz je težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

„Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tijela od raka i bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.

Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospješiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, prenosi index.hr.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top