ZDRAVLJE

KOJE BILJKE MOGU DA ZAMIJENE KAFU, A ZDRAVIJE SUMnogi dan počinju kafom, iako ona može izazvati osjećaj anksioznosti, povišen krvni pritisak, glavobolju, nesanicu. Zbog svega toga, sve su popularnije različite zamjene za tradicionalnu kafu.

“Biljke sa lijepim imenima sugerišu na ljekovitost, lijepo je početi dan sa čajem. Lijepo je popiti čaj od miloduha, koprive, ali sa ruzmarinom i žalfijom treba biti oprezan zbog visokog pritiska. Preporučljiva je i nana. Te biljke sadrže esencijalne materije koje nas razbuđuju, a ne sadrže kofein”, rekao je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napominje da zeleni čaj sadrži kofein, ali je zdrav, pa ko želi da izbaci kafu može da pređe na ispijanje zelenog čaja ujutru. Zeleni čaj je ljekovitiji od crnog. Može da se kombinuje sa đumbirom, jasminom, nanom. Pije se poslije sedam do osam minuta stajanja.

“Ne treba pretjerivati sa zelenim čajem, dve do tri šolje je dovoljno. Nije preporučljiv za malu djecu zbog kofeina, ali je odličan za studente jer pomaže koncentraciji”, istakao je travar.

Dodaje da se cikorija, vodopija ili konjogriz u našoj tradicionalnoj medicini koriste kao zamjena za kafu, odnosno, korijen biljke. Poznati naziv za tu zamjenu je “divka”.

Takva zamjena za kafu je bogata inulinom koji hrani pozitivne bakterije u crijevima. Ipak, kako travar upozorava, ne treba da je uzimaju trudnice ili ljudi sa bolesnom žuči.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top