Pojedini srbijanski mediji tvrde da su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su među posljednjima kojima su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije, bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića.
Prema pisanju portala Nova.rs, Veselinović i Radoičić su kumovi te su više puta povezivani s teškim krivičnim djelima, ali nikada nisu osuđeni. Predsjednik Srbije Vučić demantuje da je povezan s njima.

Veselinović, kojeg je američko Ministarstvo finansija (US Department of the Treasury) istaklo kao “notorno koruptivnu ličnost”, je nekoliko puta hapšen zbog različitih krivičnih djela.

Dovodi se u vezu s ubistvima, trgovinom narkoticima, krađom automobila i kamiona, podizanjem barikada na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak te nezakonitom eksploatacijom šljunka.

Bili angažovani na unosnim poslovima

Prema pisanju Mreže za izvještavanje o kriminalu i korupciji (KRIK), prihodi dvije kompanije Veselinovića i Radoičića u 2019. iznosili su 63 miliona eura. Oni su vlasnici i firmi Inkop, koji je podizvođač u gradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, i Granti Peščar.

Kako izvještava Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Inkop je kao podizvođač firme Energoprojekt niskogradnja bio angažovan na gradnji autoputa Koridor 11. Kineska firma Shandong je za gradnju angažovala Energoprojekt. Granit Peščar je bio uključen u gradnju navedenog koridora. Od Granit Peščara je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda.

Duže se špekuliše da je Zvonko Veselinović u bliskim odnosima s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem. KRIK je objavio i fotografiju iz 2015. na kojima se vide Veselinović i Andrej Vučić dok su boravili u restoranu na Kopaoniku.

BIRN je objavio fotografiju, selfi koji je Veselinović fotografisao s Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije Invictus Media.

Sigurno-obavještajna služba Srbije (BIA) i policija su Veselinovića označili kao vođu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem, reketarenjem i pranjem novca.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Nova.rs podsjeća da se Milan Radoičić sumnjičio da se nalazio na čelu kriminalne grupe koja je organizovala i izvršila ubistvo jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Istragom je bio obuhvaćen i njegov kum Veselinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…