Iako su na početku pandemije izazvane koronavirusom i svi članovi porodice oboljelog od SARS-CoV-2, bez obzira na to da li su imali simptome COVID-19 ili ne, morali u 14-dnevnu kućnu izolaciju, to više nije slučaj.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je odluku da se izolacija sa 14 smanji na 10 dana.

Prijenos virusa

Kako to da članovi porodice zaraženog koronavirusom više ne mogu u kućnu izolaciju i “kako to da takve osobe odjednom više nisu opasne za okolinu kao prijenosnici virusa”, pitanja su koja ovih dana mnogi, koji su se našli u takvoj situaciji, zbunjeni postavljaju?!

Za objašnjenje upitali smo prim. dr. Aidu Pitić, epidemiologinju u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

– Osobe koje nisu vakcinisane protiv COVID-19, testiraju se i budu pozitivne na SARS-CoV-2, idu 14 dana u izolaciju. Oni koji su vakcinisani i pozitivni na testu, ali nemaju simptome zaraze, ne idu u samoizolaciju, ali su dužni da poštuju sve mjere preporuke kao što su: nošenje maske, distanca od dva metra, provjetravanje prostorija u kojima borave. No, ukoliko takve osobe u narednih sedam dana dobiju simptome, odnosno kad god se pojave simptomi, nakon testiranja, odlaze u samoizolaciju 10 dana. To je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, ali i naših savjetodavnih tijela – objašnjava Pitić.

Kaže kako osobe koje su vakcinisane imaju minimalnu šansu da nekome drugom prenesu virus.

– Zavod za javno zdravstvo KS od jučer zovu iz Ministarstva obrazovanja KS, te mnogi sugrađani i pitaju, kako je moguće da porodice čiji je član pozitivan na koronavirus, nisu u samoizolaciji? Razlika je dakle. između vakcinisanih i nevakcinisanih. Nevakicinisani ostaju kod kuće sa članovima koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a vakcinisani nastavljaju uobičajne životne obaveze sve dok eventualno ne dobiju simptome – navodi Pitić.

Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 2. decembra, usvojila je naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Između ostalog, građanima Federacije BiH naređeno je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru te poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Maska je obavezna i na otvorenom prostoru, ako se ne može ostvariti razmak od dva metra.

Također, maska je obavezna i na stajalištima javnog prijevoza, pijacama, otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija ljudi.

U zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo do 50, a na otvorenom ne više od 100 osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…