Na području Kantona Sarajevo počela je vakcinacija trećom dozom vakcine protiv COVID-19.

Prema riječima dr. Anise Bajramović, specijaliste epidemiologije u JU Zavod za javno zdravstvo KS, svaka osoba starija od 18 godina ima pravo primiti Moderna vakcinu kao treću dozu, do isteka zaliha.

Naredne sedmice spuštanje dobne granice

– Naravno, da i imunokompromitirana djeca, starija od 12 godina, koja imaju već primljene dvije doze, mogu dobiti ovu vakcinu u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva – dodaje Bajramović.

Kaže kako i sve ostale vrste vakcina kao treću dozu mogu trenutno primiti: imunokomromitirani, uposlenici u zdravstvu, svi korisnici i uposlenici u staračkim domovima, te svi stariji od 70 godina.

Na pitanje, može li, primjera radi, osoba koja je primila prve dvije doze Sinopharm vakcine, kao treću dobiti Pfizer vakcinu, Bajramović je potvrdno odgovorila.

– Osoba koja to želi može sama otići u dom zdravlja i birati koju vrstu vakcine će primiti kao treću – istakla je Bajramović.

Kazala je da se naredne sedmice očekuje spuštanje dobne granice ispod 70 godina.

– Da li će to biti 65 plus ili 60 plus u ovom trenutku ne znamo. To očekujemo na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. I te osobe će također moći birati sve vakcine koje imamo na zalihama u tom trenutku, a bit će ih dovoljno – navela je Bajramović.

Dodajmo da do objave novih preporuka Stručnog savjetodavnog tijela (SST) Federalnog ministarstva zdravstva za imunizaciju, koje prati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Naučnog savjeta za hitne situacije, te sve naučne studije koje se bave ovim pitanjima, koje će se redovno i kontinuirano sastajati kako budu izlazile nove evropske i svjetske preporuke, na snazi su preporuke od 5. novembra:

– Treću dozu vakcine treba ponuditi onima koji nisu bolovali COVID-19, šest mjeseci nakon druge doze (za vakcine koje su predviđene u dvije doze) za mRNA i vektorske vakcine (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), ili tri do šest mjeseci nakon druge doze inaktivirane vakcine (Sinopharm i Sinovac).

Vakcinacija različitim vrstama vakcina protiv COVID-19 moguća je:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…