U Bosni i Hercegovini više nema fabrika duhana, a gasila se redom proizvodnja cigareta u Mostaru, Banjoj Luci i u Sarajevu. Duhanska industrija ubrzano izumire i u Gradačcu je ostala samo jedna stanice za otkup duhana u cijeloj Federaciji BiH.

Općinski sud u Orašju je u izvršnom postupku, na zahtjev jedne od banaka, zakazao ročište za treću javnu prodaju usmenim javnim nadmetanjem imovine kompanije Bosanac Orašje.

Bosanac otkupna stanica za duhan je na polugodištu 2021. godine ostvarila poslovne prihode nešto veće od 56 hiljada KM, za razliku od 129 hiljada KM godinu ranije, i iskazala je gubitak od oko 430 hiljada KM.

U 2019. godini poslovni prihodi bili su 1,68 miliona KM, a 2018. godine 2,48 miliona KM.

Bosanac, preduzeće s tradicijom proizvodnje duhana starom gotovo 130 godina, gasi se jer nema više industrijske prerade duhana u domaćim fabrikama koje su ugašene. Sada se brend ugašene Fabrike duhana Sarajevo proizvodi u Hrvatskoj.

Država na gubitku, šverceri na dobitku

– Duhanska industrija već odavno je na koljenima u Bosni i Hercegovini. Uništavanje je krenulo od Hercegovine gdje su se uništile sve otkupne duhanske stanice u Stocu, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Širokom Brijegu i onda se sav otkup duhana prebacio u Posavinu u Gradačac i to je jedina otkupna stanica koja je ostala u Federaciji BiH. Vidimo da je na bubnju otkupna stanica u Orašju, a duhan već odavno ide na crno tržište. Proizvodnja duhana u ruralnim područjima BiH imala je perspektivu. Ljudi su živjeli od ove proizvodnje i školovali svoju djecu, a sada im nema ni duhan neko otkupiti – kaže Erina Lasić, direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne komore Federacije BiH.

To je proizvodnja iza koje ne stoji država, dodaje Lasić, a trebala bi jer je duhan visoko akcizna roba.

– Duhanske otkupne stanice nisu mogle svojim kooperantima, proizvođačima duhana, otkupiti duhan po tržišnim cijenama. Otkupnim stanicama banke su bile za vratom uz visoke kamate. Kome je cilj da duhan ide na crno tržište, to je pitanje za razmišljanje – ističe Erina Lasić.

Iz Sektora za poljoprivredu i Privredne komore upozoravali su na uništavanje duhanske industrije, Vladu Federacije BiH, Vijeće ministara BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, ali oni se nisu osvrtali na ova upozorenja.

– Uprava za indirektno oporezivanje dodavala je na duhan neke posebne namete, a proizvođači duhana su smatrali da su to dodatna opterećenja na PDV. Akcize na duhan i duhanske proizvode drastično su rasle svake godine i sve je teže na tržište legalno plasirati duhan – smatra Lasić.

Naša sagovornica ipak je optimista i tvrdi ukoliko bi se država ponovo angažovala da se nastavi organizovana proizvodnja duhana, da bi veliki broj poljoprivrednika u Hercegovini, Posavini i Podrinju mogao opet živjeti od njegove proizvodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…