Nasljednik Angele Merkel na čelu najveće evropske privrede, ministar finansija Olaf Šolc (Scholz), te francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i italijanski premijer Mario Fragi (Draghi) smatraju se kandidatima za preuzimanje njenog plašta evropskog “monarha”.

No analitičari upozoravaju da niko od njih nije za to u ovome trenutku sposoban, s obzirom na mnoštvo neriješenih izazova s kojima se EU suočava, od internih sporova oko vladavine prava do rizika od geopolitičke marginalizacije i posljedica Brexita, piše agencija Hina.

Hvaljena zbog čvrste ruke u vođenju Unije kroz sve krize, Merkel, koja će otići iz politike kada Šolc u decembru bude službeno izabran za kancelara, odlazi s pozornice iako je i dalje jako popularna kod kuće i u inozemstvu.

U 16 godina na dužnosti, bila je izložena kritikama jer se tvrdoglavo držala svojih planova unatoč protestima partnera, ali i hvaljena što nije popuštala.

– Angela Merkel smatra se jednom od najznačajnijih političarki u generaciji, kao de facto vođu Evropske unije i “vođu slobodnog svijeta” – rekao je Sebastian Reiče (Reiche) iz španske poslovne škole IESE.

U nedavnom istraživanju Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), 41 posto evropskih građana kazalo je da bi, da mogu, glasali za Merkel. S druge strane, samo ih je 14 posto izabralo Makrona.

No kritičari ističu da je njena politika stabilnosti, koja se sastojala u čekanju da krize prođu i davanju prioriteta privrednim interesima čak i u odnosima s Rusijom i Kinom, samo oslabila evropsku integraciju i poticala inerciju.

Njen odlazak mogao bi utrti put drugoj polovici evropskog motora Makronu da preuzme kormilo.

Čini se da su mu i zvijezde naklonjene: Francuska od januara predsjeda EU-om, a s obzirom na to da na vlast u Njemačkoj dolazi koalicija predvođena socijaldemokratima, čini se da će popustiti i poslovična njemačka proračunska disciplina jer izgleda da će najveća evropska privreda put izlaska iz koronakrize tražiti u potrošnji.

Kad je u pitanju odbrana, Njemačka, nekoć udobno sklupčana ispod američkog štita, nije više tako sigurna nakon što je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prisilio političke elite u Berlinu da prestanu biti uljuljkane i počnu razmišljati drugačije.

Ilustrirajući tu promjenu, Šolcova koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala (FDP) istaknula je u koalicijskom sporazumu da im je zadaća kao privredno snažnoj i gusto naseljenoj zemlji u srcu kontinenta da promoviraju suverenu Evropu.

– Kancelarkin odlazak može omogućiti francuskoj viziji snažne Evrope da se razvije, to je ambicija koju Makron zagovara od dolaska na vlast – rekao je Aleksandre Robinet-Borgomano (Alexandre) s Instituta Montaigne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…