BIH

Ko će umjesto Denisa Šulića: Šta su dogovorili Nikšić i Dodik!SDP je već predložio Zukana Heleza, NiP Elmedina Konakovića, dok je HDZ prošle sedmice objavio sva imena. Kada je u pitanju SNSD, većina ih je poznata, uz nedoumicu ko će biti ministar sigurnosti BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, zvanično je odustao od Denisa Šulića kao kandidata za bošnjačkog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u Vijeću ministara.

To je u četvrtak uvečer potvrdio i Dodik novinarima, ali i liderima „osmorke“, s kojima se sastao u Doboju kako bi se razjasnila situacija u vezi s ovim prijedlogom koji nije bio dobar po stranke iz Federacije i rad Državne vlade.

Dodik, ma kako god se činilo drugačije, ipak je prvi popustio i napravio ustupak u fazi pregovora u vezi s Vijećem ministara kako bi se imenovanje ubrzalo.

Saznajemo da je već predložio drugo ime, iz reda ostalih, o čemu je obavijestio koalicione partnere. O svemu su Dodik i Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH, detaljno naknadno razgovarali, a sada je samo ostalo da se ovo ime usaglasi na stranačkim organima. O tome je bilo govora i na sastanku „osmorke“ u Sarajevu.

Radi se o, kako nam je rečeno, političaru koji će biti veliko iznenađenje u javnosti, bez obzira na to što dolazi iz redova SNSD-a. On je itekako prihvatljiv strankama u Sarajevu.

Njegovo ime koalicioni partneri objavit će naredne sedmice, najvjerovatnije u utorak. Do tada, Naša stranka će morati odlučiti ko će biti ministar prometa i komunikacija. I to će, kako stoje stvari, morati biti Bošnjak.

SDP je već predložio Zukana Heleza, NiP Elmedina Konakovića, dok je HDZ prošle sedmice objavio sva imena. Kada je u pitanju SNSD, većina ih je poznata, uz nedoumicu ko će biti ministar sigurnosti BiH.

Novi koalicioni partneri stoje pri stavu da je u pregovorima u vezi s podjelom resora potrebno da stranke u paketu predlože, osim imena ministara, i imena svih zamjenika, ali i osoba koje bi mogle naslijediti čelnika OSA-e i ostale direktore kojima su istekli mandati. Radi se o ukupno 16 pozicija.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top