Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović upozorio je danas na ozbiljnost situacije prouzrokovane klizištem na magistralnom pravcu Sarajevo – Trnovo, u neposrednoj blizini hidroakumulacionog jezera na Željeznici, navodeći da je potrebna hitna intervencija nadležnih.

“Na dva mjesta saobraća se jednom trakom, budući da se druga traka obrušila, a na još jednom mjestu kod jezera put je počeo da tone, klizi. S obzirom da smo ušli u zimu, strahujemo od dodatne devastacije saobraćajnice na ovom dijelu, što bi moglo dovesti do potpunog prekida saobraćaja i njegovog preusmjeravanja preko Igmana”, rekao je Gagović.

Prema njegovim riječima, ta dva mjesta bila su obilježena saobraćajnim znakovima, ali kad su ekipe za zimsko održavanje prošle sedmice čistile saobraćajnicu od snijega zatrpale su ih i oni su bili nevidljivi.

“Za one koji ne poznaju put i stanje na njemu, ovo je izuzetno opasna situacija, posebno za veća, transportna vozila – autobuse, kamione”, istakao je Gagović i dodao da su o ovome upoznati svi, ali da za sada nema vidljivije reakcije nadležnih.

Gagović je dodao da je opštinski Štab za vanredne situacije na sjednici u petak, 3. decembra, ukazao na potrebu hitne intervencije nadležnih na magistralnom putu i postavljanje novih znakova kako se ne bi ugrozili učesnici u saobraćaju.

Štab je posebno upozorio da je zbog klizišta na magistralnom putu otežan odlazak dijaliznim bolesnicima iz Trnova u Bolnicu “Srbija” u Istočno Sarajevo.

Načelnik Trnova podsjetio je da je do sada utvrđeno da su poplave koje su prije mjesec dana zadesile ovu opštinu pričinile štetu od 1,5 miliona KM i dodao da to nije konačna cifra s obzirom da još ima zahtjeva za izlazak komisije za utvrđivanje štete na teren, posebno tamo gdje su vikend naselja i vlasnici tek dolaze do svojih posjeda.

Gagović je istakao da je korito Željeznice nakon ovih poplava zatrpano muljem i da svaka malo jača kiša prijeti da se rijeka izlije iz korita, kao što se desilo i u petak na pojedinim mjestima.

“Bez čišćenja većeg dijela vodotoka u budućnosti se neće moći spriječiti plavljenje priobalnog područja uz Željeznicu”, upozorio je Gagović.

On je dodao da je uspostavljeno vodosnabdijevanje trnovske mjesne zajednice Kijevo, ali da ono još nije zadovoljavajuće.

“Radi se na izmiještanju trase vodovoda iz kanjona Željeznice, prema selu Oglavak. Teren je težak i nepristupačan”, rekao je Gagović, objasnivši da su prilikom poplava u vodovodne cijevi koje su išle kanjonom prodrli blato i mulj i učinili ih neprohodnim za vodu.

Navodeći da pojedina domaćinstva zbog ispresijecane mreže u Kijevu nemaju vodu ili dovoljan pritisak, Gagović je rekao da se nakon poplava, zbog upitne ispravnosti vode u ovom naselju, kao i samom Trnovu, stanovnicima preporučuje da je prokuvaju prije upotrebe piše RadioSarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…