Rudaru Raifu Čamdžiću kanjana je dženaza u mjestu Brezik. Iza njega ostala je supruga i maloljetni sin.

Čamdžić je poginuo u nesreći koja se dogodila u rudniku kada se na njega i kolegu obrušila velika količina materijala. U mezarje su ga spustile kolege rudari.

U trenutku nesreće u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je, najvjerovatnije, došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja zatrpalo je rudare piše Avaz.

Preminuli rudar Raif Čehajić sinoć se nije vratio u svoj dom, stradao je dok je zarađivao svoj hljeb – hljeb za sebe i svoju porodicu.

Dženaza 41-godišnjem Raifu Čamdžiću, kojeg su od milja zvali Rajče, se obavila u danas a krenula je ispred kuće porodice u Breziku.

Podsjećamo, prema izvještaju federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića, na radilištu u jami su bila četvorica rudara. Do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanje podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja je zatrpalo rudare.

Nesreća koja se desila u pripremnoj jamskoj prostoriji rudnika Đurđevik, prema riječima direktora Halida Bajrića, veliki je gubitak za cijeli rudnik. Napominje i da rudari u podzemnoj ekspoataciji rade u dosta teškim uslovima.

Kod nas se radi sa komornim otkopnim metodama, do sada su nam pokazivale solide rezultate i kada je u pitanju modernizacija više trebal posvetiti pažnju površinskoj ekspolataciji. I do sada smo pokazivali solidne rezultate kada je u pitanju i bezbijednost radnika i sigurnost i sve što čini jedan sklop koji je pozitivan za rudnik – naglašava Bajrić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…